Foc creuat entre Junts i Esquerra des de Madrid. Les paraules del diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, comprant el relat de certs mitjans espanyols sobre els lligams entre l'entorn del president Carles Puigdemont i el Kremlin, continuen derivant en una bateria de respostes de Junts. Avui ho ha fet la diputada de Junts, també al Congrés, Míriam Nogueras: "Qui diu això de James Bond, treu la informació de Mortadelo y Filemón. Mai s'ha demanat suport al Kremlin però com a tot arreu, i es fa en tots els països seriosos, ens hem limitat a explicar la repressió política, fer diplomàcia", en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

 

El concepte de diplomàcia

Nogueras ha insistit amb què les relacions que van mantenir com a Govern amb l'aparell rus es limiten a la diplomàcia que també van tenir amb tots aquells països on explicaven el projecte independentista català: "Si la Guardia Civil i el CNI manipulen es diu que menteixen. Nosaltres ens hem limitat a explicar la situació política de Catalunya i d'això se'n diu diplomàcia. No es pot donar corda a un relat tan brut, a les clavegueres de l'Estat. El que no es pot fer és triar allò que és fake news i allò que no ho és". I, com ja van dir ahir Albert Batet i Jordi Sànchez, acusen Rufián "d'aprofitar la guerra d'Ucraïna per fer el joc brut a les clavagueres de l'estat".

"Señoritos i jornaleros"

La resposta de Nogueras ha emanat del joc de paraules que va fer servir ahir Rufián quan va obrir la polèmica responent al periodista de la ultradreta de Vox, Javier Negre. El diputat d'Esquerra va citar James Bond com a recurs metafòric i també va definir Junts com "un espai de l'antiga convergència" agrupats en una colla de "señoritos". Agafant aquest darrer guant, Nogueras respon: "Tinc claríssim que Puigdemont no és un señorito, és un exiliat que va marxar per defensar els ideals de la república i el país. I si això va de señoritos i jornaleros, ahir, mentre els jornaleros insultaven a les persones a l'exili, nosaltres els señoritos proposàvem una llei per acabar amb l'exclusió financera". I no ha acabat aquí: "Els jornaleros segueixen sense afrontar una vaga que tenen. Molts votants d'Esquerra van quedar molt desconcertats pel que va dir Rufián. Ahir es va creuar una línia vermella pel que fa al respecte, ja ho ha dit avui Alay en un altre mitjà".

"Unitat de l'independentisme"

I ja obrint la mirada més enllà d'Esquerra, Nogueras recorda que "qui Putin diu que és el seu amic espanyol és Aznar i amb qui se l'ha vist és amb Rajoy o el rei fugat". Per tot plegat, posa en valor la unitat que ha de seguir tenint l'independentisme, malgrat les desavinences: "Junts, Esquerra i la CUP tenen una responsabilitat molt gran i és entendre's. A Madrid es veuen molt bé les diferències".

En l'exemple pràctic, acaba donant exemples: "Hi ha moltes negociacions pendents i hem d'exigir al govern espanyol allò que no està fent. Mentrestant, insulten els companys de viatge i posant la catifa al govern espanyol. Cal conselleries valentes com la d'Economia. No sé si allò d'ahir és per tapar una cosa o altra. Un 52% dels votants va decidir que volien que lluitessin per la independència de Catalunya i això no havia passat mai". I conclou: "Només hi ha una solució i és la unitat".