Els diputats de Junts per Catalunya Míriam Nogueras, de la CUP Albert Botran, del PDeCat Ferran Bel i de Bildu Jon Iñarritu han demanat aquest dimarts al Congrés dels Diputats que es deixi de rentar les mans. Han enviat una carta a la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, instant-la a prendre mesures davant l'espionatge del CatalanGate i l'ús del programari espia Pegasus. Així doncs, s'ha demanat que al parlament espanyol s'iniciï una investigació per saber qui hi ha darrere d'aquests espionatges que haurien afectat tants dissidents polítics de l'Estat espanyol. "Davant d'aquest atac a la nostra activitat política i als nostres drets fonamentals, sol·licitem empara a la Presidència i li instem a investigar qui hi ha darrere d'aquesta intrusió", assegura el comunicat. Així doncs, es demanen "mesures oportunes perquè un fet similar no es pugui tornar a produir".

A la carta, els quatre diputats del Congrés recorden la seva presidenta que han tingut coneixement que han estat espiats per Pegasus gràcies a la investigació de CitizenLab publicada a The New Yorker. "Aquest cas d'espionatge polític és fins al moment el més important en nombre de persones afectades que s'ha certificat a Europa; un fet doblement greu és que entre les més de 60 persones espiades hi ha diversos càrrecs públics en exercici del seu càrrec, entre ells nosaltres", afegeix la carta. "Com a membres de les Corts Generals, considerem que no només se'ns haurien vulnerat els nostres drets fonamentals, a la protecció dels quals serveixen les nostres prerrogatives parlamentàries, en vulnerar-se les garanties per poder fer una feina polític en llibertat", també s'assegura.

Així doncs, el text també lamenta que "la llibertat d'expressió, la inviolabilitat de les comunicacions, la intimitat, la lliure formació de la voluntat política i la lliure expressió de la mateixa han quedat greument compromeses i amenaçades; amb elles, el pluralisme polític i la democràcia". De fet, "tenint en compte les relacions polítiques que es mantenen per part d'aquests grups amb la resta de les forces polítiques, indirectament aquest cas d'espionatge ha suposat un atac a tot el Congrés dels Diputats i al seu funcionament efectiu". La inviolabilitat de la Cambra és una garantia institucional que és condició necessària per assegurar la independència del Congrés dels Diputats", diu el text.

 

 

Rebuig a una actuació d'ofici

És important recordar que la setmana passada el Congrés es va rentar les mans. Ni la presidenta de parlament espanyol, Meritxell Batet, ni els serveis jurídics de la planta baixa no es van plantejar iniciar una investigació o actuar d'ofici per esbrinar si els seus diputats han estat espiats a través de Pegasus. Es tracta dels dispositius mòbils que el mateix Congrés dona als seus parlamentaris quan comença la legislatura. La cambra baixa, doncs, es va negar a investigar si aquests mòbils han estat infectats amb aquest programari espia i ho deixa tot en mans d'una consulta als informàtics: insta els diputats que tinguin curiositat o preocupació per si han estat espiats a lliurar els seus mòbils als experts de la cambra perquè ho investiguin. Una cosa una mica diferent del que va passar al Parlament Europeu.