El Congrés dels Diputats es renta les mans. Ni la presidenta de parlament espanyol, Meritxell Batet, ni els serveis jurídics de la planta baixa es plantegen iniciar una investigació o actuar d’ofici per esbrinar si els seus diputats han estat espiats a través de Pegasus. Es tracta dels dispositius mòbils que el mateix Congrés dona als seus parlamentaris quan comença la legislatura. La cambra baixa, doncs, es nega a investigar si aquests mòbils han estat infectats amb aquest programari espia i ho deixa tot en mans d’una consulta als informàtics: insta els diputats que tinguin curiositat o preocupació per si han estat espiats a entregar els seus mòbils als experts de la cambra perquè ho investiguin. 

Tal com informa elDiario.es, ara per ara el Congrés no mourà cap dit per investigar si els diputats de la cambra han estat espiats amb Pegasus. Per altra banda, el Parlament Europeu va moure fitxa aquest dijous i va oferir als seus membres un servei per detectar si el programari Pegasus havia afectat als seus telèfons mòbils. Va ser, de fet, la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, qui va demanar que s’oferís aquest servei, un cop es va fer públic el CatalanGate. Un espionatge que ha afectat membres del Parlament Europeu, com ara Diana Riba i Jordi Solé quan ja eren eurodiputats. També a Toni Comín, abans d'agafar l'acta, i l'entorn de l'ara també representant europeu Carles Puigdemont. S'ha fet arribar un correu electrònic als eurodiputats on s'especifica que la verificació s'ha de fer "amb la presència del propietari del telèfon mòbil" i que la durada de l'anàlisi pot durar fins a 30 minuts.

El mail que va enviar l'Eurocambra informa que posarà a la disposició dels representants electes un servei per comprovar si els seus telèfons mòbils han estat atacats pel programari espia Pegasus, que pot infectar el dispositiu sense que el propietari ho sàpiga i donar a l'atacant accés a documents, o a les funcions de la càmera i el micròfon, entre d’altres. Metsola i el seu secretari general, Klaus Welle, han demanat la posada en marxa d'aquest servei després que la mateixa presidenta del Parlament Europeu digués que tenia confiança "plena" en el fet que les al·legacions d'espionatge governamental seran investigades de manera "exhaustiva".

El cas és que cada cop que una persona adquireix la condició de diputat al Congrés, la cambra ofereix de manera gratuïta un telèfon mòbil, una tablet i una connexió ADSL al seu habitatge. Es tracta d’una sèrie de serveis que la cambra baixa ofereix de manera gratuïta als seus diputats. És per això que els diputats catalans havien demanat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que s’iniciés una investigació per saber quins dispositius poden estar infectats amb Pegasus.