El govern espanyol ha aconseguit que la Comissió Europea li accepti de forma genèrica que Espanya i Portugal tinguin un tracte especial i siguin considerades una "illa energètica". Això obre la porta a què els dos Estats puguin posar topalls, de manera autònoma, al preu del gas al mercat ibèric, perquè repercuteixi en el preu de la llum, però, tot i això, Brussel·les haurà d'autoritzar les mesures concretes. L'economista Santiago Niño Becerra ha assegurat que aquesta concessió és degut a un detriment del sistema econòmic espanyol: "Si Europa ha autoritzat que Espanya i Portugal puguin posar un topall al preu de la llum és perquè l'economia espanyola està molt malament." Sánchez reclamava una adopció de topalls de preu a l'energia a escala europea, però això no va ser acceptat per Alemanya, Països Baixos i els països escandinaus, perquè argumenten que el mercat energètic europeu ha trigat 30 anys a configurar-se i no es pot desmuntar així com així. Des d'aquí es va passar a la idea de l'illa ibèrica, per tal de permetre un cert marge de maniobra a Espanya i Portugal. I això significa que els dos Estats podran ser una excepció per posar topalls al preu de l'energia. 

Niño Becerra ha comentat també la rebaixa de la gasolina que avui ha anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez. L'economista ha criticat la mesura, ja que "Espanya necessita ingressar més". "Si abaixa el preu de la benzina, l'Estat ingressa menys. I, si ingressa menys, la recaptació d'ingressos pública baixa. I Espanya necessita ingressar més", ha explicat a TV3. Aquesta rebaixa s'aprovarà demà a través d'un decret en Consell de Ministres per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra. El govern espanyol no volia revelar el seu contingut fins que no passés el Consell Europeu, on esperaven aconseguir alguna cosa, que finalment ha estat una "excepció ibèrica" per a Espanya i Portugal per a limitar el preu del gas. El ministre Félix Bolaños ja ha contactat amb els grups parlamentaris per a traslladar els detalls de la iniciativa, que esperen que compti amb un ampli consens. Totes aquestes mesures duraran fins al 30 de juny. Menys el topall al gas, que necessita el vistiplau de Brussel·les, la resta entraran en vigor l'1 d'abril.

Vox i Ciutadans han valorat aquesta mesura com "insuficient" i han assegurat que "es queden curtes". El vicepresident del partit d'ultradreta de Vox, Jorge Buxadé, ha assegurat que l'executiu central "no ha abaixat cap impost del combustible" i que "s'han fet valer de les ajudes", per tot això ha afirmat que "no hi ha hagut cap sacrifici per part de l'Estat". El portaveu nacional de Ciutadans, Edmundo Bal, ha considerat "clarament insuficients" les mesures contingudes en el pla de xoc del govern central per pal·liar les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Bal ha criticat a Sánchez per arribar "l'últim" entre els països de la UE per aturar la pujada de preus amb un paquet de mesures que "es queda curt".

Per altra banda, el Partit Popular s'ha obert a dialogar i a donar suport a les mesures per contenir la situació econòmica derivada de l'increment dels preus i dels combustibles. La coordinadora general popular i portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha assegurat que el PP està disposat a dialogar les rebaixes, però ha reclamat que s'inclogui una baixada impositiva tal com es va acordar en la Conferència de Presidents de la Palma. Segons han assenyalat veus del PP, reclamen "concreció" després d'una primera presa de contacte entre el ministre de Presidència Fèlix Bolaños i la popular Gamarra. "Sense conèixer a fons és difícil poder-les valorar (les mesures)", han assenyalat les veus del partit, que han recalcat que, tot i que el PP desconeix "com es plasmarà" aquestes propostes i que volen conèixer-les prèviament per "conèixer el sentit del seu vot".