L'economista Santiago Niño Becerra ha punxat la bombolla d'optimisme que regna en l'economia espanyola, i ha recomanat posar "els flaixos a la nevera". Ha insistit que l'economia espanyola "no està bé" i que tot i que l'ocupació ha millorat "la temporalitat ha empitjorat".

"A veure si em sé explicar. En les últimes dues setmanes, un torrent de bones dades sobre l'economia d'Espanya envaeix els mitjans de comunicació. Primer: són unes fotos que són comparades amb el 2020, per la qual cosa no se'n pot treure cap conclusió; caldria una sèrie d'un any per aclarir alguna cosa", ha assenyalat.

 

Niño Becerra dades

Segons Niño Becerra, l'economia espanyola no està bé "perquè ja no ho estava el 2019 i el 2020". I també ha criticat que es donin les dades en brut, però no es perfilin. "Per exemple, l'ocupació ha millorat, però la taxa de temporalitat ha empitjorat, sobretot la de les treballadores, i els treballadors/es de mitjana han perdut poder adquisitiu", ha detallat.

L'economista ha recomanat "posar a la nevera els flaixos que escoltin sobre l'economia espanyola", i que s'esperin almenys fins a final d'any per treure'ls.

Niño Becerra 2niño becerra 3

El Fons Monetari Internacional (FMI) ja va contradir al juliol les previsions de creixement del PIB que va anunciar el govern espanyol rebaixant les seves expectatives per a l'Estat de cara a 2021 fins al 6,2%. Per contra, l'FMI va augmentar més d'un punt les seves expectatives de creixement econòmic global per al 2022 fins i tot al 5,8%.

En la revisió de les perspectives econòmiques mundials l'FMI ha rebaixat en dues dècimes la seva previsió d'augment del PIB espanyol per a aquest any, que ara situa en el 6,2 % i tres dècimes per sota de les anunciades pel govern espanyol.

Malgrat rebaixar les seves previsions, l'FMI continua col·locant a Espanya com el país que més creix dins de les grans economies de la zona euro i al costat de països com el Japó, França, Alemanya i Itàlia en apuntar que en aquests casos s'anticipa una recuperació més forta en la segona meitat de l'any gràcies a la vacunació i la reobertura econòmica que continuarà durant el 2022.

Dèficit públic

 

L'informe, d'altra banda, calcula un dèficit públic per a Espanya del 8,6% del PIB aquest any, 2,4 punts inferior al de 2020, i considera que el deute públic d'Espanya s'elevarà en aquest exercici fins al 120,1% del PIB, una dècima per sobre de la de 2020.

Per a la zona euro, l'FMI preveu un creixement del 4,6 % aquest any, dues dècimes per sobre del calculat en les seves previsions d'abril, i un augment del PIB del 4,3 % el 2022, mig punt per sobre de la seva anterior estimació.