The New York Times assenyala el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, com el principal accelerador del procés independentista a Catalunya. En una extensa anàlisi, el diari nord-americà exposa que el líder de l'executiu espanyol és corresponsable, juntament amb el president Puigdemont, que el conflicte "hagi sortit perillosament fora de control".

En l'anàlisi, titulada "En la crisi catalana, culpes compartides per una 'difícil i indesitjable situació'", el rotatiu recull els pensaments de diversos experts espanyols, com el professor de Ciències Polítiques a la Universitat Carlos III de Madrid Pablo Simón i el periodista Ernesto Ekaizer. A través dels seus punts de vista, s'explica el paper del president Rajoy en el conflicte català, assenyalant diversos errors.

Començant per allò més recent, The New York Times assegura que la decisió d'aplicar l'article 155 de la Constitució va ser una "bufetada" al president Puigdemont per "haver-ho fet malament". Ara bé, segons apunta el text, Rajoy també és responsable d'haver permès i fins i tot instigat que el conflicte arribés tan lluny: "Els analistes asseguren que Rajoy també comparteix la culpa per permetre que el conflicte hagi sortit perillosament fora de control".

El diari nord-americà assenyala que la situació s'ha assolit pels "errors de càlcul" al llarg d'anys. Per aquesta raó, es repassa el conflicte català i l'històric d'independentisme, aturant-se en moments on el PP i el president Rajoy han tingut especial incidència. S'explica que el president del Govern "es va enfrontar ferotgement" al nou Estatut i que, després —el 2016— va prendre les seves decisions sobre Catalunya amb "un ull posat a la resta d'Espanya" per reivindicar el seu lideratge davant de la corrupció i dues eleccions generals consecutives.

Finalment, The New York Times exposa que, després del referèndum, tant Rajoy com Puigdemont han protagonitzat un "intercanvi d'ultimàtums", que ha acabat amb l'aplicació del 155. Amb tot, i l'intent de forçar unes eleccions al Parlament de Catalunya, el diari no veu "gaires raons per pensar que el resultat [d'aquests comicis] fos diferent del que hi va haver el 27-S", quan van guanyar les formacions independentistes.