El procés sobiranista i el referèndum de l'1 d'octubre continuen protagonitzant molts titulars de la premsa internacional. Aquest cop se n'ha fet ressò el diari nord-americà The New York Times en un article titulat: "L'aposta de Catalunya per la independència porta Espanya a la crisi".

"La batalla per la independència de Catalunya s'ha accelerat aquesta setmana". Així és com comença aquest extens article sobre la situació catalana, que explica que "mentre els catalans voten per tirar endavant l’1-O per separar-se d’Espanya, el Tribunal Constitucional suspèn les lleis".

El text recorda els atemptats a la Rambla del mes d'agost i apunta que en aquells moments es va donar una imatge d'unitat entre ambdós governs, però que "va durar ben poc". Segons The New York Times, "tot apunta a una crisi i caos que amenaça el Govern espanyol".

"Els polítics catalans s’enfronten a inhabilitacions si segueixen endavant amb el referèndum que s’ha declarat il·legal", apunta, a la vegada que recorda que Catalunya té una cultura i una llengua diferents i que l’any 2010 es va retallar l’Estatut, moment en el qual va tornar a créixer el sentiment independentista.

"Catalunya i Espanya s’acusen mútuament d’antidemocràtics", destaca el mitjà, i afegeix que "mentre Puigdemont diu que ell fa el que fa perquè escolta els seus ciutadans, assegura que Rajoy amenaça i castiga".

Finalment, considera que "el Govern català sembla preparat" i que "Rajoy governa en minoria a Madrid amb un PP conservador i esquitxat per la corrupció".