El Tribunal Suprem va confirmar ja una primera sentència pel cas Gürtel. Però encara no està tot resolt. Aquest mateix dimecres, el jutge de l'Audiència Nacional ha acordat obrir judici oral de l'última i principal peça d'aquesta trama. Els acusats són un total de 26 persones físiques, entre les quals Francisco Correa i Pablo Crespo. A ells el magistrat José de la Mata els imposa el pagament de fiances de fins a 33,6 milions d'euros en concepte de multes. 

A més dels 26 acusats, l'instructor també ha enviat a judici un total de 20 persones jurídiques com a responsables civils subsidiàries de la trama. Així, la suma total de les fiances imposades puja a gairebé 200 milions d'euros. S'obre judici oral a la sala penal pels presumptes delictes contra la hisenda pública, continuat en falsedat en document mercantil i blanqueig de capitals.

Es tracta de l'última peça del cas Gürtel que quedava en instrucció, excepte una part dels papers de Bárcenas que va ser arxivada i reoberta. De la Mata ha investigat els delictes contra la hisenda pública que podrien haver comès Correa i Crespo amb motiu de l'ocultació de patrimoni "presumptament procedent d'activitats il·lícites". També s'ha investigat "l'estratègia desenvolupada per tots dos d'ocultació i blanqueig dels ingressos procedents d'aquestes activitats".

Així, qui s'asseuran al banc dels acusats són principalment els responsables del Grupo Correa, els seus assessors fiscals Luis de Miguel i Ramón Blanco, i empresaris i presumptes testaferros que van participar en la trama d'ocultació de patrimoni.

Complexes estructures financeres

El magistrat instructor relata que, en el cas de Francisco Correa, s'ha acreditat que les quantitats milionàries les va percebre ocultant-les a través d'una "complexa estructura societària i financera" per a defraudar el fisc simulant inexistència d'ingressos. Aquests fons no van ser mai declarats per Correa, que no va presentar cap declaració tributària des de l'any 1999, ocultant tots els seus ingressos i rendes.

Pel que fa a Crespo, De la Mata explica que també hauria ocultat una part dels seus recursos que provindrien de la intermediació en adjudicacions irregulars i d'inversions realitzades conjuntament amb Francisco Correa i de serveis prestats a aquest. També s'hauria ocultat amb estructures financeres a Espanya i l'estranger, ocultant els ingressos cobrant-los en efectiu o com a ingressos de la seva societat CRESVA SL.

Per altra banda, el jutge de l'Audiència Nacional considera que els seus assessors fiscals han de ser imputats com a "cooperadors necessaris" en la trama. "El seu paper ha estat absolutament rellevant en el disseny de la defraudació", sosté. "Tots dos eren conscients que els entramats que van crear i van posar al servei de Correa i Crespo, per ocultar i fer circular els diners que, il·lícitament, sabien que estaven obtenint, només podia tenir per finalitat defraudar la Hisenda Pública", justifica. Eren "entramats dissenyats específicament des de la seva pròpia concepció amb la sola finalitat de defraudar el pagament d'impostos".