Una de les nétes del president del Govern espanyol franquista Luis Carrero Blanco ha criticat durament la petició de pena de presó per a la jove que va publicar bromes sobre el militar assassinat a Twitter. Així ho ha fet saber Lucía Carrero-Blanco al diari El País en una carta, on ha assegurat que li "espanta" una societat en la qual la llibertat d'expressió, "per lamentable que sigui", impliqui penes de presó.

La néta del que va ser la mà dreta del dictador Francisco Franco ha considerat que la possible pena a dos anys i mig de presó i tres de llibertat vigilada per a Cassandra Vera, l'autora dels tuits, és "desproporcionada i un absolut desbarat". Amb aquest gest, la familiar del militar es posiciona en contra de la petició de presó de la fiscalia de l'Audiència Nacional. L'enjudiciada, de 21 anys, va publicar una sèrie d'acudits sobre l'atemptat perpetrat per la banda terrorista ETA que va acabar amb la vida de Luis Carrero Blanco el 1973.

Lucía Carrero-Blanco ha exposat que els tuits de Cassandra Vera li "repugnen" i que l'afligeix que algú es burli d'un assassinat com el que va patir el seu avi. No obstant això, considera que la petició de presó és "desproporcionada" i "atemoridora". És més, considera l'acció fins a cert punt amenaçadora per a la democràcia: "Considero un error perillós tractar que la ciutadania sigui respectuosa a base d'amenaces i sancions desmesurades".

Els tuits de la polèmica

Els tretze tuits de Vera, escrits entre el 29 de novembre del 2013 i el 16 de gener del 2016, es burlaven de la mort de l'almirall Carrero Blanco. El primer d'ells apuntava: "ETA va impulsar una política contra els cotxes oficials combinada amb un programa espacial". En altres tants, es refereix al "viatge espacial" de Carrero o també recorda l'aniversari de la seva mort amb un "Feliç 20 de desembre" juntament amb imatges de l'atemptat.

A l'últim tuit publicat, inclou 20-D, amb referència a la data de l'atemptat, i al costat apareix una imatge que el fiscal defineix com "un astronauta amb la cara de l'almirall Carrero Blanco en el que sembla ser la superfície lunar i la bandera d'Espanya de la dictadura". Lucía Carrero-Blanco assegura que no se sent "en absolut" humiliada per aquests tuits, però, això sí, els qualifica de "mal gust".

El procés de Vera

Cassandra Vera va declarar pels tuits al setembre convençuda que l'Audiència Nacional arxivaria el cas. "Vaig explicar al jutge que eren bromes sobre un personatge històric, el cap de Govern de la dictadura", ha explicat al diari espanyol. Malgrat tot, sembla que la causa va en la direcció contrària: l'estudiant podria anar a la presó i, en cas que hi hagués una rebaixa de la seva pena, hauria d'afrontar les conseqüències de tenir antecedents penals.

"Sóc voluntària en un projecte social a Múrcia i per poder fer-ho m'han demanat certificat d'antecedents penals", ha comentat Vera. A més, la condemna podria suposar que perdés la beca universitària que té actualment per cursar Història i fins i tot no podria ser docent, una de les seves aspiracions professionals de futur.