El plenari del congrés fundacional de la nova CDC ja ha escollit nom: Partit Demòcrata Català (PDC). En una votació a segona volta, en què primer ha quedat descartat Junts Per Catalunya (433 vots), l'opció defensada per alguns dirigents del partit en les últimes hores s'ha aconseguit imposar a Partit Nacional Català (PNC) per dos centenars de vots (871 contra 657).

Durant les votacions, l'expresident de la Generalitat Artur Mas i l'actual president Carles Puigdemont, s'han decantat primer per JxCat i posteriorment per PNC. Val a dir que divendres es va formar un motí per descartar les dues propostes de nom de la direcció (que havia mantingut en la més estricta confidencialitat fins una hora abans de començar): Més Catalunya i Catalans Convergents. Llavors, el coordinador del congrés, Francesc Sánchez, ja va sortir en roda de premsa a admetre l'error en el procediment i assegurant que s'havia fet autocrítica i "Mas, el primer".

Els que sí que havien expressat la seva prferència per PDC són el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el de Cultura, Santi Vila. Rull, visiblement satisfet, ha afirmat que "és un nom normal per un país normal". Vila, per la seva banda, ha celebrat l'essència liberal i progressista de la nova denominació.

Ball de noms

El mètode va ser imprevist. La direcció pretenia deixar resolta la qüestió nominal divendres al vespre, però el rebuig, també per part de destacades figures del partit com l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, va obligar la mesa a crear una comissió específica que analitzés la qüestió.

Així, durant tot el dissabte, fins a 300 inscrits es van reunir per abordar la qüestió i fer propostes alternatives que generessin consens. Al final, les propostes oficialistes es van aparcar i en el seu lloc van erigir-se les tres alternatives votades avui, després de superar el 60% de suport mínim fixat.

Per a la consellera de Presidència i portaveu del del Govern, Neus Munté, es demostra que "som un partit nou que fa les coses diferent". En declaracions des dels passadissos del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona ha assenyalat que l'elecció ha estat "revolucionària", i que ja se sent seu el nom, malgrat apostar en primera instància per JxCat.

Possible conflicte

L'elecció pot tensar la relació amb els sobiranistes escindits d'Unió, Demòcrates de Catalunya, que ahir van amenaçar de denunciar els convergents per apropiació de marca. I ara que la militància convergent ha optat tirar pel dret, els de Toni Castellà, hauran de decidir dilluns com entren en l'enfrontament legal.

"Tranquils, que no som competència", els responia el coordinador del congrés, Francesc Sánchez, instant-los a rebaixar la tensió. Segurament el sentit del vot de Puigdemont i Mas hagi tingut en compte aquest aspecte, i és que alguns dirigents de Demòcrates com l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, han assistit en aquesta última jornada per mirar-s'ho de prop.

Al marge d'això, però, la celebració de la militància ha estat de festa total. L'anunci del recompte ha fet esclatar la sala en aplaudiments i crits d'independència. La cosa semblava tan empatada que hi havia qui, a la sala i a la mesa, resaven amb veu alta perquè la no acabés amb empat (com el famós de la CUP a l'assemblea de Sabadell, i que va generar molta crítica ferotge).