La diputada d'Esquerra Republicana Najat Driouech ha donat el seu suport aquest dimarts a totes les dones de l'Iran i ha condemnat l'assassinat de Mahsa Amini, la jove que va morir després de ser detinguda per la policia de la moral per portar el vel islàmic mal posat. "Al costat de la revolta per la llibertat i contra tot feixisme, totalitarisme i repressió. Per la vida i contra la violència patriarcal, tot el suport des de Catalunya a les dones de l’Iran! Mahsa Amini en el record. El vel mai ha de ser una imposició sinó una opció personal", ha assegurat Driouech.

La diputada d'Esquerra Republicana ha estat víctima aquests últims dies d'atacs racistes a les xarxes socials per portar vel, unes agressions que des del seu partit van condemnar. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va lamentar els "atacs, insults i l'assenyalament" cap a Driouech i va assegurar que "és perillós alimentar aquests atacs d'odi, d'una manera cada vegada més desacomplexada".

Protesta a Barcelona

Aquest dimarts centenars de persones s'han concentrat a la Plaça Sant Jaume per exigir llibertat de les dones que viuen a l'Iran. Davant de l'Ajuntament de Barcelona, s'han pogut veure banderes del país, així com també algun vel ensangonat i pancartes de solidaritat amb la població iraniana. Algunes dones, en senyal de protesta, s'han tallat els cabells públicament. A la manifestació, que s'ha repetit en diferents ciutats europees, s'han cridat lemes com "visca l'Iran i visca les dones", "el hiyab obligatori no el volem" i "que se'n vagi el dictador", en referència al president de l'Iran, Ebrahim Raisi. 

Protesta Barcelona Iran / Foto: EFE
Protesta a Barcelona. Foto: EFE

 

Protesta Barcelona Iran / Foto: EFE
Una noia es talla el cabell durant la manifestació. Foto: EFE

A l'Iran, la mort de Amini ha despertat una gran revolta popular i, aquests últims dies, milers de persones s'han mobilitzat arreu del territori per protestar en contra del règim iranià. Les autoritats del país han intentat respondre a les manifestacions amb repressió, però les concentracions han continuat arreu de l'Iran. De fet, aquest moviment s'ha estès a ciutats d'altres països, com és el cas de Londres i París, on centenars de persones es van concentrar la setmana passada a les portes de l'ambaixada de l'Iran.