Després de setmanes i mesos d'incertesa, aquest dimecres i dijous es celebrarà el debat i votació d'investidura que, amb tota probabilitat, culminarà dijous al migdia amb l'elecció de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol per aquesta legislatura. Després de les eleccions del 23 de juliol, la constitució de la mesa del Congrés el 17 d'agost (que va culminar amb l'elecció de Francina Armengol com a presidenta) i el debat d'investidura fallit d'Alberto Núñez Feijóo (els dies 26, 27 i 29 de setembre), aquest 15 i 16 de novembre es celebrarà les dues sessions clau que, a més, tenen un rerefons històric pel pacte al que el PSOE ha hagut d'arribar amb formacions independentistes per aconseguir-ne el seu suport. Tal com va passar en tots aquests esdeveniments, El NacionalTV emetrà en directe un programa especial per explicar tot el què passi en aquestes jornades. Però a diferència del 17 d'agost o de la investidura fallida de finals de setembre, el programa també posarà atenció amb el què pugui passar fora del Congrés atesos els incidents que els últims dies han protagonitzat militants de dreta i extrema dreta contraris a la llei d'amnistia a les portes de la seu del PSOE a Madrid. La policia tem que aquests mateixos grups vulguin boicotejar, obstaculitzar o fins i tot impedir la celebració del debat d'investidura i per això des de fa dies té blindat el Congrés dels Diputats i en té restringit els accessos

Discurs de Pedro Sánchez al matí, cara a cara amb Feijóo a la tarda

El programa especial començarà, en principi, a les 11:30 del matí de dimecres perquè el discurs del candidat del PSOE a la presidència, Pedro Sánchez, està previst per les 12 del migdia. Sánchez té un temps il·limitat per presentar el seu programa de govern per bé que es preveu que duri al voltant d'una hora i mitja. Passat aquest temps, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, suspendrà la sessió i a la tarda (a una hora encara per determinar) es reprendrà el debat amb un dels plats forts de la jornada: el cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Aquesta serà la primera vegada que tots dos debaten al Congrés perquè en el debat d'investidura del líder del PP, el PSOE va delegar en l'exalcalde de Valladolid, Óscar Puente, la intervenció dels socialistes. És una incògnita saber si el PP respondrà amb la mateixa moneda però tot fa pensar que serà el líder del partit qui sortirà a debatre amb Sánchez. Sense temps per respirar, després del cara a cara entre tots dos, al líder del PSOE li tocarà debatre's amb Santiago Abascal ja que VOX és la tercera formació amb més diputats al Congrés i per tant li toca just després del PP. Cada intercanvi entre el candidat i els diferents grups parlamentaris pot durar una hora llarga, de manera que cap a mitja tarda el debat serà entre PSOE i Sumar. Aquí també caldrà veure si Yolanda Díaz vol sortir a la tribuna o, tal com va passar al setembre, delega en Marta Lois i Aina Vidal. 

Intervenció d'ERC i Junts al vespre o matí de dijous 

No serà, per tant, fins al vespre quan es podran veure les intervencions de les formacions independentistes, les dues que més ha costat tancar a Pedro Sánchez per assegurar-se el seu vot favorable a la investidura. Tot i que ERC i Junts van treure els mateixos diputats, set cadascun, en nombre de vots els republicans van passar per davant i per això també intervindran abans. Just després de Gabriel Rufián agafarà la paraula Míriam Nogueras en representació de la formació de Carles Puigdemont. Ara bé, depenent com vagi la dinàmica del debat, la presidenta del Congrés podria interrompre la sessió dimecres a la nit i reprendre-la dijous al matí. Això implicaria doncs que Míriam Nogueras, en lloc de ser la última a intervenir dimecres seria la primera a fer-ho dijous. I és que pel dia 16 està prevista la segona part de la sessió i, sobretot, la votació -nominal i per crida- que acabarà amb l'elecció de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Això podria passar dijous al migdia.

Connexions, entrevistes i tertúlies

Tot plegat se seguirà tant des de Madrid com des del plató de El NacionalTV i en emissió en streaming tant a la portada del diari (ElNacional.cat) com el seu canal de Youtube. El doble programa (dimecres i dijous), estarà dirigit i presentat per Jofre Llombart i al llarg de les dues jornades hi haurà la retransmissió en directe de la sessió, connexions amb l'exterior del Congrés, entrevistes i diverses tertúlies. Entre els analistes que en un moment o altre de les dues jornades passaran o bé pel plató o bé in situ a Madrid hi haurà Montserrat Dameson, Agustí Colomines, Dani Guillem, Pilar Rahola, Elisa Beni, Marta Lasalas i Jordi Barbeta. Informació, context, anàlisi, directe i companyia: la recepta audiovisual que us ofereix El NacionalTV per continuar sent el mitjà de referència digital de Catalunya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!