La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha anunciat aquest dilluns la data que se celebraran les sessions de la investidura de Pedro Sánchez, que tindran lloc aquest dimecres 15 i dijous 16 de novembre. El candidat socialista arribarà al ple del Congrés dels Diputats amb tots els acords necessaris per governar tancats, després d'unes llargues negociacions, i s'haurà de sotmetre a una votació per ser reelegit president del govern espanyol. A continuació, t'expliquem com serà el funcionament de la investidura de Pedro Sánchez, i tots els detalls del debat i la votació corresponent.

📌 Armengol fixa la investidura de Pedro Sánchez per a aquest dimecres i dijous al Congrés
 

Ple d'investidura de Pedro Sánchez: com serà el debat?

El ple d'investidura de Pedro Sánchez començarà aquest dimecres 15 de novembre a les 12.00 hores, moment que s'iniciarà el debat. El candidat socialista haurà de presentar el programa que vol seguir al capdavant de la Moncloa quatre anys més i demanar confiança a la cambra. Quan Sánchez hagi acabat l'exposició, la presidenta del Congrés suspendrà la sessió, que es reprendrà amb la intervenció dels grups parlamentaris per argumentar si estan a favor o en contra de la candidatura socialista. L'ordre d'intervenció és determinat per la presència que tenen a la cambra baixa; així pujaran a l'estrada de major a menor. És a dir, el primer grup que tindrà la paraula serà el Partit Popular, seguit de Vox, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB i, finalment, el Grup Mixt, que serà l'encarregat de tancar la ronda d'intervencions.

Cada representant tindrà un temps màxim de 30 minuts en la seva primera intervenció i de 10 minuts en una segona. Per la seva part, Sánchez podrà fer rèplica a tots els grups de forma individual o de manera agrupada sense cap límit de temps establert.

La votació per investir Pedro Sánchez

Pel que fa a la votació, se celebrarà el segon dia del ple, el 16 de novembre, quan tots els grups hagin acabat les intervencions. En la primera votació, el candidat socialista necessita assolir la majoria absoluta, que són 176 diputats. L'ordre establert és l'alfabètic, començant per un diputat elegit a sorts, i cada membre del Congrés haurà de dir en veu alta què vota: "sí", "no" o "abstenció". El govern en funcions i la Mesa seran els qui tancaran la votació. Si Sánchez aconsegueix rebre 176 'sí', serà nomenat president del govern espanyol. En cas contrari, s'haurà de celebrar una segona ronda, que es faria el dissabte 18 de novembre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!