El Nacional emetrà aquest dijous 17 d’agost un programa especial per seguir en directe la constitució de les corts espanyoles i l’elecció del president o presidenta del Congrés amb un pronòstic encara incert de qui serà. De moment el PSOE ha proposat que sigui Francina Armengol i es preveu que al llarg d'aquest dimecres el PP faci la seva proposta. El programa, que es podrà seguir simplement accedint al web del diari, començarà a les 10 del matí i estarà dirigit i presentat per Jofre Llombart. Al plató de El Nacional també hi seran el publicista i analista Lluís Carrasco i la comunicadora i escriptora Eva Comas-Arnal. Al Congrés, per seguir in situ el desenvolupament de la sessió hi serà el corresponsal del Nacional a Madrid, Jaume Vich. Completarà aquest desplegament el periodista especialista en política del diari, Pedro Ruiz, que també analitzarà les repercussions que pugui tenir la important votació de dijous en els possibles pactes d’investidura. 

Tot obert, incertesa màxima al Congrés i a la Moncloa 

I és que el 17 d’agost, a més de la importància que té per si mateixa l’elecció de la tercera institució de l’estat,  el dia serà important perquè pot començar a donar pistes de quina resolució tindrà la negociació per la investidura del pròxim president espanyol. Només hi ha tres escenaris possibles: el menys probable és que sigui escollit Alberto Núñez Feijóo qui, malgrat guanyar les eleccions amb el PP, no ha aconseguit de moment els 176 diputats necessaris per la majoria absoluta. El segon escenari és que Pedro Sánchez repeteixi en el càrrec. Això serà possible si el PSOE és capaç de convèncer els 14 diputats independentistes catalans perquè li donin suport, especialment els 7 de Junts ja que la formació de Carles Puigdemont ha dit que si no li satisfà la oferta dels socialistes no tindran cap mirament en portar la situació al tercer escenari possible, el de la repetició electoral. Això passaria si hi hagués una investidura fallida (és a dir, no majoria absoluta en primera volta i més nos que sís en segona volta) i durant els dos mesos següents al primer intent fallit ningú assolís la presidència del govern. Si això passés, de manera automàtica tornarien a quedar dissoltes les corts i al cap de 47 dies tornaria a haver-hi eleccions espanyoles.

El funcionament de la sessió

Però abans de saber cap a on tombarà la política espanyola, hi ha un primer pas que és el d’aquest dijous. El primer pas per saber si Espanya té un president del PP, un del PSOE o una repetició d’eleccions és que es constitueixin les corts (Congrés i Senat) sorgits de les eleccions del 23 de juliol. La legislació marca que els diputats encetin la legislatura tres setmanes després dels comicis, de manera que la data fixada és el 17 d’agost. En aquesta jornada, els 350 diputats han d’acatar la Constitució espanyola quan prenen possessió de l’acta de diputat, un tràmit que en els últims anys s’ha convertit en un punt d’interès més perquè molts opten per fórmules reivindicatives abans de proclamar si juren o prometen el seu càrrec. Un cop finalitzat aquest procés, que pot durar una hora, el diputat més gran i els dos més joves composaran l’anomenada mesa d’edat que haurà d’organitzar la votació per escollir el president o presidenta del congrés que, obligatòriament, ha de ser un dels 350 diputats. Aquesta votació es va per crida i en urna, és a dir, un a un, els diputats escriuen el nom del seu candidat en un paper que dipositen davant del president de la mesa d’edat. El candidat o candidata que obtingui més vots serà escollit president o presidenta del Congrés que, per rang institucional, és la tercera autoritat de l’estat per darrera del Rei i del president del govern espanyol. Llavors, el president o presidenta pren possessió del càrrec i es celebra la segona votació en què es dirimirà la composició de la resta de la mesa, és a dir, 4 vice-presidències i 4 secretaries. Aquesta segona votació és molt més complexa que la primera perquè per garantir una pluralitat en aquest òrgan els partits fan una autèntica enginyeria parlamentària. En aquest 2023, a més, el resultat tan ajustat entre blocs fa preveure moviments quirúrgics perquè tant PSOE com PP aspiren a tenir majoria a la mesa. Aquest detall no és menor perquè la mesa del congrés, que és qui pot accelerar o alentir la tramitació d’una llei, està formada per nou diputats, de manera que el bloc que n’obtingui 5 tindrà una palanca de poder molt important.

La votació pot donar pistes sobre la negociació d'investidura


Més enllà d’aquest laberint parlamentari i del tràmit institucional, de la sessió d’aquest dijous 17 d’agost se’n farà, sens dubte, una lectura política sobre el moment pel què passen les negociacions entre el PSOE i els seus possibles socis d’investidura. Serà especialment important comprovar què fan els partits independentistes així com la resta de formacions que, teòricament, estan negociant amb els socialistes el seu suport a Pedro Sánchez. De moment, com a aperitiu, per garantir-se el vot d’Esquerra a favor d’un candidat socialista a la presidència del congrés, el PSOE ha facilitat que els republicans tinguin grup parlamentari propi (com ja tenien en la legislatura passada) malgrat que, arran dels resultats del 23 de juliol, no reunien els requisits necessaris i per tant estaven condemnats a engrossir el grup parlamentari mixt. Queda per veure si amb Junts passarà el mateix perquè la situació és calcada. Aquest mateix dilluns, Carles Puigdemont va fer una crida a la paciència i la discreció sobre les negociacions polítiques que tenen a veure tant amb l’elecció de la presidència del Congrés com amb la investidura del pròxim president del govern espanyol. De fet, Junts ha decidit reunir la seva cúpula aquest mateix dijous per decidir, a última hora, quin serà el seu sentit del vot al Congrés. 

L'emissió de la nit electoral, un èxit

Sigui com sigui, el què és evident és que de la sessió de dijous 17 n’ha de sortir una nova mesa del congrés amb una presidència decidida: a diferència de la investidura, en aquest cas no hi ha possibilitat de buit de poder o de repetició electoral; n’ha de sortir un president o presidenta. Per tant, les primeres incògnites després del 23 de juliol quedaran resoltes a partir d’aquesta setmana. Ja aquell dia, el 23 de juliol, El Nacional va fer un programa especial de seguiment de la nit electoral, de quatre hores i mitja de duració titulat Una altra nit electoral, i que va comptar amb la presència al plató de diversos analistes així com la intervenció de diferents veus i la connexió amb totes les seus electorals. Ja aleshores, tal com anava transcorrent l’escrutini, es va comença a dibuixar un escenari incert atesos els resultats i ja es va començar a insinuar la possibilitat de repetició electoral. Igual que el de dijous 17, el programa -que va tenir un gran seguiment- es va poder veure de franc i sense necessitat de registre previ a través de la portada del Nacional.