La vicepresidenta del PDeCAT i exconsellera de la Presidència, Neus Munté, ha considerat avui que l'Estat espanyol fa "un ridícul estrepitós" ordenant a la Guàrdia Civil que "persegueixi paperetes com si fossin armes de destrucció massiva".

Neus Munté ha indicat en unes declaracions a El Suplement de Catalunya Ràdio que, encara que des del Govern central i els partits estatals "amenacen amb mil i una conseqüències si fem el referèndum", l'1 d'octubre "votarem, perquè votar és un acte legítim en una democràcia".

Ha subratllat, en aquest sentit, que no té cap dubte: "estic 100 per cent segura", ha dit, que malgrat els obstacles que posi l'Estat, "els catalans podran votar" l'1 d'octubre, i això encara que el Tribunal Constitucional ha suspès ja cautelarment la Llei del Referèndum i els decrets que la desenvolupen.

Segons la vicepresidenta del PDeCAT, resulta "lamentable i terrible tenir la Guàrdia Civil perseguint la impressió de paperetes electorals", amb les seves operacions realitzades en les últimes hores a Constantí i a Valls (Alt Camp).

Munté, que va ser consellera de la Presidència fins a l'última remodelació del Govern, ha advertit que l'Estat espanyol "fa un ridícul estrepitós perseguint paperetes com si fossin armes de destrucció massiva" i ha afegit que "aquesta imatge" la pot percebre "qualsevol demòcrata del món".

Sobre el paper que puguin realitzar els Mossos d'Esquadra si algun tribunal els ordena actuar de forma semblant a com ho fa la Guàrdia Civil, Neus Munté ha recordat que la policia catalana "ha de defensar la legalitat però també els drets dels ciutadans, com el del vot" amb la qual cosa ha dit no tenir "cap dubte" que això últim serà garantit.

Després de qualificar com "molt irresponsable" que el ministre de l'Interior parli de violència "quan el catalanisme i el sobiranisme català sempre han impregnat els seus actes i mobilitzacions de civisme", ha reconegut que "fa temps" que no confia en la capacitat del Govern de l'Estat per negociar amb Catalunya. Ha demanat, en qualsevol cas, al Govern del PP que recapaciti sobre si "les amenaces" són útils per resoldre un conflicte polític.

Sobre la posició de la UE respecte al referèndum, Munté ha assenyalat que "no cal esperar mai que es pronunciï abans de temps".