Una multitudinària manifestació ha recorregut aquest dissabte el centre d'Oviedo per exigir l'oficialitat de l'asturià i el gallec asturià. La mobilització, que ha comptat amb la participació de més de 30.000 persones, ha partit de l'Estació del Nord, a Oviedo, i ha acabat a la Plaça de la Catedral, on els organitzadors han llegit un manifest.

La convocatòria ha anat a càrrec de la Xunta pola Defensa de la Llingua, els responsables de la qual insisteixen que l'oficialitat només significa reconèixer legalment el dret que té qualsevol persona a utilitzar lliurement la llengua pròpia en un territori. Així, consideren que aquesta oficialitat suposa un avenç democràtic perquè "amplia drets i llibertats ciutadans".

Consideren que actualment els parlants de l'asturià i del gallec asturià no tenen reconegut legalment el seu dret a expressar-se a aquestes llengües. "Per què tenen menys drets que els parlants de llengües d'altres comunitats?", s'han preguntat, reivindicant el mateix tracte institucional i mateix règim de protecció que tenen les altres llengües de l'estat.

manifestacion oficialitat asturià oviedo - @exunta

La manifestació camina pels carrers d'Oviedo / Foto: @exunta

A la mobilització, en la qual han participat milers de persones, li han donat suport els sindicats majoritaris i els partits polítics PSOE -que governa a Astúries--, Podemos i IU.

L'Estatut d'Autonomia d'Astúries, aprovat el 1981, ja contempla la protecció de l'asturià ('bable') al seu article 4 i diu que es promourà la seva difusió en els mitjans de comunicació i el seu ensenyament, respectant les variants locals. L'any 1998, amb Sergio Marqués (PP) com a president d'Astúries, es va aprovar la llei d'ús i promoció del bable/asturià, que actualment regula la protecció de l'idioma.

L'actual normativa, tanmateix, no és suficient per als participants a la manifestació d'aquest dissabte, que exigeixen que l'asturià i el gallec asturià siguin oficials i tinguin la mateixa protecció i desenvolupament que altres idiomes del país, com el català o el gallec. El contrari és una discriminació, al·leguen.

Dependrà de la votació

L'oficialitat dependrà de la votació que es durà a terme al Parlament asturià sobre la proposta traslladada pel govern a la resta dels grups polítics per a la reforma de l'Estatut. Per ser aprovada, la reforma estatutària necessita el suport d'una majoria qualificada de tres cinquens dels 45 integrants del parlament asturià (almenys, 27 diputats) i la posterior ratificació de les Corts Generales, donada la seva condició de llei orgànica.

Actualment, recolzen l'oficialitat de l'asturià 26 dels 45 diputats, que sumeixi els vots del PSOE i de Podemos IU ―uno menys dels necessaris― mentre que rebutgen aquesta reforma els 17 diputats de PP, Ciutadans i Vox. La postura de Foro Asturias es troba dividida amb cadascun dels seus diputats adscrits als dos corrents en què s'ha dividit el partit, ja que Pedro Leal, a qui la direcció ha expulsat encara que continua formant part del seu grup parlamentari, manté el seu rebuig. En aquest sentit s'entén la campanya d'assetjament que està duent a terme Vox contra el diputat del Fòrum Adrián Pumares, el vot del qual podria ser decisiu.

 

Imatge principal: manifestació a favor de l'oficialitat de l'asturià a Oviedo / Foto: Europa Press