La proposta traslladada pel govern asturià a la resta dels grups polítics per a la reforma de l'Estatut d'Autonomia del Principat d'Astúries planteja regular reconèixer l'asturià com la llengua pròpia de la comunitat.

El document sobre el qual el PSOE asturià ha obert aquest dijous els contactes amb tots els grups parlamentaris, tret de Vox, amb vista a reformar l'Estatut d'Autonomia durant la present legislatura recull la declaració de l'oficialitat de l'asturià amb la previsió que el parlament regional aprovi una llei que "reguli l'ús oficial i la protecció de l'asturià i de l'eonaviego".

Inspirat en l'estatus del gallec

Per a això, "es prendria de base l'article corresponent de l'Estatut d'Autonomia de Galícia", que recull al seu article 5 que la llengua pròpia de Galícia és el gallec i que tant el gallec com el castellà són oficials i "tots tenen el dret de conèixer-los i utilitzar-los".

L'Estatut d'Autonomia de Galícia també estableix que els poders públics de la comunitat garantiran l'ús normal i oficial dels dos idiomes i potenciaran la utilització del gallec en tots els ordres de la vida pública, cultural i informativa, i, disposaran els mitjans necessaris per facilitar el seu coneixement, alhora que recull que ningú no podrà ser discriminat per raó de la llengua.

Falta un diputat

Per ser aprovada, la reforma estatutària necessita el suport d'una majoria qualificada de tres cinquens dels 45 integrants del parlament asturià (almenys, 27 diputats) i la posterior ratificació de les Corts Generals, atesa la seva condició de llei orgànica.

Actualment, donen suport a l'oficialitat de l'asturià 26 dels 45 diputats, la qual cosa suma els vots del PSOE i de Podemos IU ―un menys dels necessaris― mentre que rebutgen aquesta reforma els 17 diputats del PP, Ciutadans i Vox.

La postura de Foro Asturias es troba dividida amb cadascun dels seus diputats adscrits als dos corrents en què s'ha dividit el partit, ja que Pedro Leal, a qui la direcció ha expulsat, encara que continua formant part del seu grup parlamentari, manté el seu rebuig.

A més de l'asturià, el document de propostes traslladat pel PSOE a la resta de grups recull uns altres deu "aspectes essencials" per a la reforma estatutària, entre ells la possibilitat que el Consell de Govern pugui aprovar disposicions amb rang de llei (decrets-lleis) supeditades a la posterior convalidació parlamentària en casos d'urgència o la incorporació de noves competències prenent com a referència altres estatuts.

També recull que les eleccions autonòmiques no hagin de coincidir de manera obligatòria el mes de maig cada quatre anys, la concreció de les atribucions del govern en funcions o la capitalitat d'Oviedo.

 

Imatge principal: manifestació a favor de l'oficialitat de la llengua asturiana / Foto: Efe