Roger Español serà candidat a la presidència de la Generalitat a les eleccions del 14-F, segons ha avançat Vilaweb i ha confirmat ElNacional.cat. Ho farà liderant la llista de la coalició formada per l’Assemblea de Represaliades i Activistes (A.R.A.) i Corrent Roig sota el nom Coalició De Represaliades (CDR).

Español, conegut per haver perdut un ull a causa de la repressió exercida per la policia espanyola durant el referèndum de l'1-O, ja va ser candidat pel Front Republicà d'Albano Dante Fachin al Congrés dels Diputats i de JxCat al Senat. En cap de les dues ocasions no va aconseguir entrar a les institucions. 

L’A.R.A. és un projecte impulsat per diversos represaliats per part de l'Estat i la Generalitat en el marc del procés independentista. A Girona, la llista serà liderada per Carles Ruiz, jutjat per una protesta contra Llarena a l'Empordà. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, a Lleida, el candidat serà Jandi Velasco, encausada per la protesta al TSJC el febrer del 2018. I a Tarragona, el cap de cartell serà Elysabeth Marti Plana, represaliada per una protesta a la presó de Mas d'Enric el febrer del 2018.

El full de ruta

En un manifest, la coalició diu que "els dirigents independentistes han demostrat que no són capaços de portar la lluita pel dret a decidir fins al final i han estat còmplices i agents repressors". Alhora, critiquen el govern espanyol, de qui diuen que ha estat incapaç de combatre la pandèmia i de posar fre a la desindustrialització, l’atur i "la misèria creixent". Per tot això, proposen un pla de xoc sanitari que demana "confiscar i nacionalitzar els grans negocis de la sanitat privada i de les residències de gent gran", i un de rescat als treballadors i als joves aturant els desnonaments i destinant els habitatges en mans de fons voltor, bancs i grans tenidors al lloguer social.

Pel que fa a l’autodeterminació i com a resposta a la repressió, la coalició demana l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats, la fi de “totes les causes judicials obertes” i la “llibertat sense càrrecs de tots els detinguts empresonats”.

També demanen l’expulsió del país de la Guàrdia Civil i la policia espanyola i la dissolució de la Brimo dels Mossos d’Esquadra, cos al qual demanen una “depuració general dels comandaments” i un “control popular” de les seves actuacions. A més, també han garantit que es mantindran “lleials a l’esperit de l’1 d’octubre” i han expressat la necessitat de preparar la mobilització, les estructures socials i institucionals per a assolir la República catalana. “Els catalans necessitem que el Parlament exerceixi com a òrgan sobirà, per a fer-ho possible cal posar-hi al capdavant a les persones que tinguin la valentia i la lleialtat al poble”, han conclòs.