L’exministre de Justícia amb el PP Rafael Catalá Polo també surt esquitxat en la causa de suposada corrupció liderada per l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro, tot i que no ha estat inclòs en la llista de 28 imputats pel titular del jutjat d’instrucció 2 de Tarragona. La causa, per ara, està  centrada en el sector gasístic (cinc empreses) per haver pagat a un despatx vinculat a Montoro per obtenir beneficis fiscals amb reformes legislatives a mida. En concret, un informe dels Mossos d’Esquadra, inclòs en el sumari de Tarragona, precisa que la societat de jocs en línia Codere Apuestas va pagar 679.000 euros al despatx fundat per l’exministre ara imputat, Equipo Económico (EE), entre els anys 2008 al 2012,  i va ser afavorit pel ministeri de Montoro enfront d'altres competidors. En aquelles dates, Català era un directiu de Codere. A més, els investigadors insisteixen que Montoro no es va desvincular d’EE l’any 2008, com sosté, sinó que hauria cobrat d’aquest despatx (que el 2015 es va passar a dir Global Afteli) a través de testaferros o un entramat societari. Les gasístiques imputades van pagar  779.705 euros entre els anys 2011 i 2019 a Equipo Económico per les seves gestions amb Hisenda, que els va afavorir amb l'aprovació de dos lleis, segons les dades aportades per l’Agència Tributària.

 Rafael Catalá, funcionari de carrera del cos superior d’Administradors Civils de l’Estat espanyol, va ser ministre de Justícia entre el setembre de 2014 a juny del 2018, amb el govern de Mariano Rajoy. Abans va ocupar altres càrrecs amb el govern del PP de José María Aznar, com ara subsecretari d’Hisenda, entre els anys 200 al 2002. Tres anys després, entrava al sector privat, a Codere, multinacional on va tornar després del seu càrrec de ministre i actualment està en un grup de sanitat privada.

Resposta de l’agència Bloomberg

A més dels pagaments de Codere al despatx vinculat a Montoro, els Mossos també recullen un correu electrònic amb  la resposta de l’agència nord-americana de notícies Bloomberg a la queixa del llavors ministre d'Hisenda per haver publicat que presionava a empreses del joc  estrangeres  fent-los inspeccions, amb una recaptació “d’uns 150 milions d’euros”,  i beneficiant Codere, el gener de 2013. Bloomberg es disculpa per usar alguns verbs (squeezed o springing), tot i que ho emmarca "en la llibertat d’expressió del redactor", i aclareix que la seva informació és “verdadera”. I hi afegeix que Codere ja s’havia queixat del desavantatge amb les empreses estrangeres que no pagaven cap tribut a l’Estat espanyol, i que la llei 13/2011, aprovada pel govern del PSOE de Rodríguez Zapatero, ho va resoldre regulant a tots els operadors del joc instal·lats a l’Estat.

La resposta de l'agència no va agradar a la secretaria d’Estat d’Hisenda  i en un correu enviat a la mà dreta de Montoro, Felipe Martínez Rico, s'afirma: “La verdad es que me parece insuficiente y afirma cosas sin base ¿Como sabe la cifra exacta de 150 millones? Son puro cotilleo. O lo de mezclar el certificado de estar al corriente de la situación tributaria con un procedimiento inspector.”

Germans implicats i testaferros?

El cas Montoro, a més d’indicis de corrupció i portes giratòries de polítics, també destapa vincles familiars en  situacions clau. Per exemple, Cristóbal Montoro, té el seu germà Ricardo,  que també va ser soci fundador d’Equipo Económico el 2008 i conseller fins al 26 de desembre de 2012, i del qual s’apunta que podia ser un dels testaferros de l’exministre del PP.

En l’operació de les xifres del joc en línia, la secretaria d'Estat d'Hisenda va rebre un correu, en el qual s'incorporava un document elaborat per la delegada especial de Madrid, Raquel Catalá Polo, germana de l'exministre Catalá, que hi tenia interessos directes.

I finalment, estan els germans Felipe Martínez Rico, mà dreta de Montoro en el ministeri d’Hisenda  a qui va nomenar subsecretari d’Hisenda i Funció Pública el 2016; i Ricardo Martínez Rico, soci i administrador d’Equipo Económico, juntament amb Manuel de Vicente- Tutor,  que alhora van ser consellers de les principals empreses renovables españoles, com ara Abengoa, Solaria Energia i Medio Ambiente, SA, protegides per Montoro, enfront del ministre Soria, segons afirmen diversos mitjans de comunicació, recollits per la policia catalana. Tots tres estan imputats en el cas Montoro.

Precisament, la Fiscalia Anticorrupció, en alguns dels seus escrits en  la investigació del cas Montoro,  sosté que la investigació “també està palesant la coincidència temporal entre el dictat de determinades lleis que van introduir o van mantenir millores fiscals a les empreses del sector elèctric i d'energies renovables, amb els pagaments realitzats per les empreses beneficiades a la societat Equipo Económico, sense justificació aparent”.

Fins i tot, a la causa de Tarragona consta un correu electrònic d’una germana dels Martínez Rico, Júlia, que demanava al llavors director general de l’AEAT, Santiago Menéndez, que la recomanés per cobrir una plaça d’expert per a la lluita contra el frau a la Comissió Europea, el qual va obtenir la resposta que el “procediment està reglat”,  i al final, no va ser escollida.

Paral·lelament, a la causa de les gasistes, els afectats per les filtracions d’Hisenda, com la família Pujol Ferrusola, estudien denunciar Montoro i el seu equip per revelació de secrets.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!