ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Trobat i detingut per ordre judicial. Els Mossos d'Esquadra han detingut Sisu Corbera, el veí de l'Escala (Alt Empordà) que va viatjar a la frontera d'Ucraïna per dur refugiats. La policia el buscava per arrestar-lo i portar-lo davant del jutge  de Figueres que instrueix el cas del tall de Tsunami Democràtic a la Jonquera, una protesta contra la condemna del Suprem als líders catalans, l'any 2019, segons informa l’ACN. Ell és un dels dotze encausats en aquesta macrocausa ―que en suma 200― que havia desobeït i no havia comparegut a les diferents citacions judicials. La policia l'ha arrestat poques hores després de tornar del viatge des de Polònia que va fer amb un altre company, el Robert, de Llorà, per recollir dues mares i tres nens. El Sisu quedarà en llibertat quan passi davant del jutge i li digui personalment que no vol declarar.

Dijous passat, els Mossos van detenir almenys quatre persones i divendres en van arrestar cinc més. Entre elles, el regidor de la CUP a Manresa Jordi Trapé i el de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès) Isaac Ruana. Totes les persones van reiterar davant de jutge que no volien declarar i van haver de tornar de nit a casa. En el cas del Sisu, els Mossos el van anar a buscar al seu municipi divendres passat perquè declarés davant del nou jutge de Figueres per haver-hi participat en el tall del Tsunami Democràtic del 2019 a l'AP-7 a la Jonquera. "Portem més de dos anys amb aquesta història. Han canviat de jutge i m'han citat quatre vegades, però no hi vaig perquè no reconec aquest jutjat com a competent", explicava el Sisu, i al final "hi anirem per no declarar".

Plantada

El febrer passat, els darrers investigats pels talls de Tsunami Democràtic a l’AP-7, a l'altura del Pertús (Alt Empordà), del 2019, en protesta per la condemna del Tribunal Suprem als líders polítics, no es van presentar davant del jutge i van tornar a reclamar que s'arxivés la causa. En total, el jutjat d'instrucció 4 de Figueres havia citat 15 persones, algunes de les quals per sisena vegada, en la macrocausa que suma uns 200 investigats. Sis d'ells van anar als jutjats de forma simbòlica per participar en una concentració organitzada per les entitats independentistes, però no van entrar al jutjat.

 

Les persones citades al jutjat de Figueres són veïns d’Amposta, Caldes de Malavella, Campdevànol, l’Escala, Manresa, Montmeló, Navarcles, Sant Pere de Riudebitlles i Valls. El nou jutge del jutjat d’instrucció 4 de Figueres ha volgut tornar a citar aquestes persones, que no es van presentar en les darreres citacions. A més, el jutge, Antonio Coscia, ha prorrogat sis mesos més la investigació, fet que significa que no té voluntat de dictar l’arxivament, per ara. Paral·lelament, el jutjat d’instrucció 3 de Girona manté viva la causa contra tres persones, pels talls de l'AP-7, a Salt, també convocats per Tsunami. L'estiu passat la Fiscalia va presentar recurs contra l’arxivament de 22 del total de 48 encausats. S’espera que l’Audiència de Girona resolgui aviat el recurs de la Fiscalia.