Petició de càstig severa. L’Audiència de Barcelona ha jutjat, aquest dimecres, tres joves de Granollers, acusats de desordres públics i atemptat contra l’autoritat i lesions a un agent dels Mossos d’Esquadra, després d’una manifestació del tercer aniversari de l’1-O, el 2020, a Barcelona. L’acusació de l’agent ha demanat  8 anys de presó per a un dels joves, a qui acusa d’haver-lo envestit quan l’anava a detenir i en caure a terra trencar-se el peroné, i que l’indemnitzi amb més de 68.000 euros per aquesta lesió que ha trigat a guarir dos anys. La fiscal, per la seva part, li ha demanat 5 anys i 9 mesos de presó, mentre que per a altres dos manifestants, 5 anys de presó a cada un. La defensa dels tres nois, exercida per Norma Pedemonte, ha demanat la seva absolució. El Marc, l’Amadeu i el Marc Rodríguez han assegurat que no van tirar pedres a la policia i que van fugir dels agents, que anaven de paisà, en pensar que eren “d’una ideologia diferent".

L’acusació del mosso, exercida per l’advocat José Antonio Bitos, ha demanat que Marc Rodríguez sigui condemnat a tres anys de presó per atemptat a l’autoritat, dos anys per desordres públics i tres anys per un delicte de lesions, qualificació que l’advocada del jove ha qualificat de “temerària i mala fe” perquè en el jutjat d’instrucció no es va fer aquesta qualificació. En aquest cas, la fiscal rebaixa l’acusació del jove a un delicte menys greu de lesions, amb la pena d’una multa de 3.240 euros.

La Generalitat es retira

A l’inici del judici, l’advocat de la Generalitat ha retirat l’acusació per part d'un segon agent dels Mossos a Rodríguez, a petició del mateix policia, que va caure a terra en detenir-lo. En aquest cas, la fiscal li ha retirat l’acusació pel delicte lleu de lesions, que era una multa i una indemnització de 600 euros.

L’agent no els reconeix i “mira la minuta”

El més sorprenent del judici és que l’agent de la Brigada d’Informació que va identificar els tres joves i que els acusa de llençar pedres a una furgoneta de la policia catalana no els ha reconegut. L’agent, de baixa, ha declarat per videoconferència davant el tribunal de la secció 7a de l’Audiència de Barcelona, fet pel qual s’ha queixat l’acusació particular.

En la seva declaració, el mosso ha explicat que anava de paisà en la protesta, que els tres joves anaven sempre junts i que els va veure llençar pedres a una furgoneta, però no ha pogut detallar què va fer cada un dels nois, i que va alertar per l’emissora perquè fossin detinguts. En l’atestat policial tampoc es precisa, segons la defensa. A més, Pedemonte ha alertat la sala que l’agent estava “consultant la minuta dels fets” de l’1-O del 2020 mentre era interrogat, i la presidenta del tribunal li ha indicat que, tot està enregistrat i que ho exposi en l’informe de conclusions.

Cap cop de peu

En la seva declaració, els tres nois han explicat que van anar a la manifestació al passeig de Gràcia, i quan a la Rambla va haver-hi càrregues policials, es van posar pels carrers del Raval per anar a plaça Catalunya i agafar el tren. Tots tres han negat haver tirat pedres a la furgoneta dels Mossos ni portar pedres a les mans.  A la plaça Catalunya, a l’altura del Hard Rock, han assegurat que se’ls va creuar una furgoneta de la Brimo, d’on van sortir agents amb porres i van sortir corrents, fins que els van detenir agents de paisà.

Marc Rodríguez, que només ha declarat a la seva advocada, ha negat que volgués fer mal a l’agent, que fugia i esquivava a persones que no sabia qui eren, fins que va xocar amb l’agent. En la vista, aquest mosso ha assegurat que el jove “va atropellar-lo”, però que no sap si li va donar una puntada de peu, al turmell esquerre, que es va lesionar. No obstant això, la fiscal ha modificat el relat dels fets, amb l’envestida i mantenint el cop de peu.

 Per la seva part, els agents que han declarat sí que han assegurat que es van identificar als tres nois, i els van dir: “alto policia” diversos cops. La fiscal s’ha cregut només la versió dels Mossos i ha mantingut la petició del càstig per als tres nois.

Osteoporosi de l’agent

En el judici, la forense de l’Institut de Medicina Legal i el pèrit privat han compartit que el trencament de peroné és “compatible” amb  rebre una forta empenta, ja que primer hi ha una torsió del turmell. Han discrepat, i força, sobre el fet que l’agent va necessitar dues operacions perquè els claus no van ser ben posats. El pèrit de part ha sostingut que és perquè pateix osteoporosi, mentre que la forense oficial ha precisat que en cap informe sortia aquesta malaltia. La clau és que la fiscal  demana que Marc Rodríguez pagui de responsabilitat civil a l’agent uns 39.000 euros, mentre  que  l’acusació particular l’eleva a  68.000 euros.

El grup Alerta Solidària ha tornat a denunciar aquest judici a manifestants i la desproporció de les penes.