No cada dia se’n va una personalitat així. Els qui van ser els seus companys i els seus adversaris polítics semblen coincidir en una cosa: Alfredo Pérez Rubalcaba va ser un “home d’Estat”. Amb les seves llums i les seves ombres, com tot alt representant institucional. En tres dècades va ser-ho gairebé tot, des de portaveu i ministre de l’Interior fins a vicepresident, passant per secretari general del PSOE. Davant d’aquesta trajectòria, tots els poders de l’Estat, però també la ciutadania, han volgut donar-li l’últim adeu. Amb tots els honors d’Estat que això ha implicat. Durant dos dies les cues a la capella ardent no han cessat. Les diferències polítiques han estat aparcades en plena campanya.

Tan bon punt va saber-se la seva mort oficialment, sobre dos quarts de tres de la tarda d’aquest divendres, va posar-se en marxa el dispositiu de l’Estat per acomiadar-lo. El Congrés va obrir-li la porta dels Lleons, que només s’obre per a ocasions especials com l’assistència dels reis. Allà va estar-hi sis legislatures. El fèretre va entrar a la cambra baixa, on s’ha instal·lat durant dos dies la seva capella ardent, a espatlles de guàrdies civils i policies nacionals amb l’uniforme de gala. Entre aplaudiments sonors i sentits de les autoritats i de la ciutadania.

Mentre Pedro Sánchez espera amb Ana Pastor l’arribada dels reis emèrits al Congrés, un simpatitzant socialista intenta esquivar l’escorta dels uixers de la cambra i li desitja molts ànims. El president espanyol en funcions gira el coll per agrair-li. El dirigent socialista, com la presidenta del Parlament espanyol i la vídua Pilar Goya, pràcticament han fet guàrdia durant les dues jornades. Sobre el taüt, dues banderes: una d'espanyola i l'altra del PSOE.

Tots els poders de l’Estat han fet pinya al voltant del taüt. Començant pel cap de l’Estat, el rei Felip VI, els seus pares Joan Carles i Sofia i la seva germana Elena. També el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes. I gairebé tots els expresidents espanyols: Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy. Només hi ha faltat José María Aznar. Les paraules més emotives les ha posat González, que ha admès que ja el troba a faltar: “De sobte s’ha interromput una conversa que valia la pena continuar".

antonio costa portugal pedro sanchez rubalcaba efe

També hi ha hagut representació d’altres estats, com el primer ministre de Portugal, el socialista António Costa, que ha passat per Madrid aquest dissabte al migdia. Ha estat rebut protocolàriament per Sánchez i Pastor al pati del Congrés. En sortir, el dirigent portuguès ha volgut dedicar-li unes paraules: “La meva gratitud i admiració. Ha servit a Espanya, però també als valors de la llibertat i la solidaritat”.

Una altra imatge potent que ha deixat l’adeu a Rubalcaba és la de tota la família socialista, sense distincions, unida. Fins i tot els qui havien estat adversaris interns de l’ex-secretari general del PSOE. Des de Pedro Sánchez fins a Susana Díaz, passant per tots els barons autonòmics, com els presidents Ximo Puig i Javier Lambán o el primer secretari Miquel Iceta. Feia temps que costava de trobar una fotografia així. Els punyals s’han quedat a casa. També s’hi han deixat veure polítics dels principals partit espanyols, catalans i bascos. La llista és eterna. Una única absència: Vox. El partit d’extrema dreta ja va avançar aquest divendres en un comunicat que no hi assistiria ni anul·laria els seus actes de campanya.

La solidaritat no només ha estat política, sinó també ciutadana. Aquest divendres la capella ardent havia d'estar oberta fins a les deu de la nit, però finalment va haver de tancar a mitjanit. Aquest dissabte ha obert de nou a dues del migdia. Centenars de persones han desfilat amb roses i missatges de condol, que han escrit al llibre habilitat al pati del Congrés. Les cues a la carrera de San Jerónimo han estat una constant.

La tònica només l'ha trencat un home a la sala de passos perduts del Congrés aquest dissabte al migdia. Ha començat a cridar que això no podia passar en un estat democràtic i ha demanat de parlar amb el president del govern espanyol o amb el director del CNI. Finalment, Pedro Sánchez se l'ha endut de la sala. "Soc el president del govern, acompanyi'm", li ha dit.

A les dues del migdia, el fèretre d'Alfredo Pérez Rubalcaba ha tornat a sortir per la mateixa porta dels lleons per on va entrar, també a espatlles de policies i entre grans aplaudiments i amb les principals autoritats del país acomiadant-lo. Després de rebre honors d'Estat durant dos dies, les restes seran enterrades juntament amb els dels seus pares aquest dissabte a la tarda a Majadahonda (Madrid). L'acte tindrà caràcter íntim, per a la família i els amics.