El lluitador antifranquista Lluís Martí Bielsa ha mort aquest diumenge als 97 anys d’edat a la localitat de Santa Cruz de Moya (Conca). Nascut a Gallur (Saragossa) el 1921, Martí Bielsa va ser responsable polític de les Joventuts Socialistes Unificades durant la Guerra Civil i va passar pel camp de concentració d’Argelers de la Marenda (Catalunya Nord) al finalitzar el conflicte bèl·lic.

Durant la Segona Guerra Mundial va participar en les accions de la Resistència francesa. En una ocasió va ser detingut i enviat al camp nazi de Dachau, però va aconseguir escapar abans d’arribar-hi. Allistat a les Forces Franceses de l’Interior, va prendre part de l’alliberament de París l’agost del 1944.

Acabada la segona Guerra Mundial, Martí Bielsa va establir-se clandestinament a Catalunya, però el 1946 va ser detingut, torturat i empresonat, primer a la presó Model de Barcelona i posteriorment als penals d'Ocaña (Toledo) i Burgos. El 1952 va ser desterrat a Montblanc sota l’aval d’un oncle.

Posteriorment va ser secretari de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del franquisme i president de l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya i el 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva continuada lluita contra el feixisme.

Va escriure el llibre ‘Un d'entre tants. Memòries d'un home amb sort’ (Fundació Nous Horitzonts, 2012), biografia del període 1921-1952.