Josep Almudéver Mateu, brigadista republicà i excombatent de la Guerra Civil, ha mort als 101 anys d'edat, segons ha pogut saber Europa Press.

L'últim brigadista internacional, natural de Marsella però amb residència a Alcàsser, es va allistar voluntàriament a l'exèrcit republicà quan encara no havia complert els 17 anys (li faltaven dues setmanes) i va sortir de València amb la columna Pablo Iglesias per prendre part de la 129 Brigada Internacional.

"Exemple de memòria viva"

Fa dos anys va rebre un homenatge de la Generalitat Valenciana "per ser exemple de la memòria viva d'una història que cal recordar per a poder avançar en una democràcia més plena i justa", va asseverar la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.

"Josep Almudéver va ser una de les persones que va lluitar perquè aquest país tornés a tenir drets democràtics i llibertats, les que tenim ara. Representa la memòria viva d'aquesta història que cal recordar i tenir molt present precisament per poder avançar en una democràcia més plena i més justa", va afegir Pérez Garijo.

En aquest acte d'homenatge, el mateix Almudéver va comentar que preferia no parlar de Guerra Civil perquè, segons la seva opinió, no va ser un conflicte armat entre espanyols sinó "internacional", una guerra amb presència de molts països en la qual "hi era tothom".

Els suports del bàndol franquista

Així, l'excombatent va destacar que en aquesta contesa hi van participar tropes nazis vingudes d'Alemanya i feixistes italianes per donar suport al bàndol franquista. "Com és possible dir que això era una guerra civil", es va preguntar, mentre va indicar: "Mai de la vida".

"La mentida més gran és que allò va ser una guerra civil", va agregar Almudéver, que va assenyalar que la lluita com a milicià "representa la voluntat del poble treballador espanyol". Considerava que quan va combatre "calia defensar això fora com fora dels feixistes".

El brigadista va recordar, així mateix, com el govern francès no va lliurar les armes comprades pel govern republicà, emparant-se en que no li ho va permetre el Comitè de No-Intervenció, atenent el passatge que relata al seu llibre El Pacte de no Intervenció. Pobra República. Memòries del milicià i brigadista internacional José Almudéver Mateu.

 

 

Foto principal: al mig de la imatge, Josep Almudéver / Europa Press