Jerónimo Saavedra Acevedo, exministre del govern espanyol i expresident de les Illes Canàries, ha mort als 87 anys. La notícia l'ha donat l'actual presidenta del Parlament de les Canàries, Ástrid Pérez i s'espera que en acabar els presents facin un minut de silenci. Saavedra va ser una figura molt destacada del PSOE durant dècades i compta amb una llarga carrera política a l'esquena. Va ser el primer president de les Illes Canàries i va ser ministre sota el mandant de Felipe González. Va ostentar dos ministeris, primer com a titular d'Educació i Ciència i, posteriorment, d'Administracions i Polítiques.

Saavedra va néixer a Las Palmas de Gran Canaria l'any 1936 i va poder accedir a una educació molt complerta en l'àmbit del dret. Va estudiar dret a la Universitat de La Laguna i va ampliar el seu coneixement cursant estudis a Colònia i Florència. El seu recorregut acadèmic el va dur a donar classes a la seva alma mater així com a la Universitat de Madrid. Tanmateix, el que més ha marcat la seva biografia ha estat la seva carrera política. 

Històric líder socialista 

L'any 1972 Saavedra va començar a militar al PSOE i a la UGT. Aquest va ser el primer pas d'una llarga carrera política que el va dur a ocupar tota mena de càrrecs dins i fora del partit. És especialment destacable el seu camí per la política institucional, ja que va treballar tant en l'àmbit municipal, com en l'autonòmic i l'estatal. A escala municipal va ser arribar a ser alcalde de la seva ciutat natal. En escala autonòmica es va convertir en el primer president de les Illes Canàries. Finalment, va ser ministre sota la presidència de Felipe González, ostentant dues carteres: Educació i Ciència i Administracions i Polítiques.

La seva figura dins del PSOE forma part de la mateixa història del partit i poc després de saber de la seva mort, diversos dirigents i seccions del partit han recorregut a les xarxes socials per mostrar el seu condol. "Compromès amb les idees, amb la terra i amb Espanya", així l'han recordat des del compte oficial del PSOE, on també han enviat el seu condol a la família.

La notícia s'ha donat a conèixer en el mateix moment que a Madrid es produïen els traspassos de carteres entre nous i antics ministres. En aquest context Miquel Iceta, exministre de Cultura i Esports, ha aprofitat el seu discurs per mostrar el seu condol. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!