El conseller d'Educació i Esport de la Junta d'Andalusia, Javier Imbroda, qui també va ser seleccionador nacional de bàsquet entre 2001 i 2022, ha mort als 61 anys després d'una llarga lluita contra un càncer, segons han indicat a Europa Press fonts de la Junta d'Andalusia. El fins ara conseller d'Educació va ser diagnosticat de càncer de pròstata l'any 2016, una malaltia que va aconseguir superar, però en la qual va tornar a recaure l'any passat.

Nascut a Melilla l'any 1961, va ser doctor en Ciències de l'Educació per la Universitat de Màlaga, Màster en alta direcció d'empreses per l'Institut Sant Telmo i diputat autonòmic de Cs per la província de Màlaga, circumscripció per la qual va ser cap de llista en les eleccions del 2 de desembre de 2018. El 22 de gener de 2019 va prendre possessió com a conseller d'Educació i Esport de l'Executiu de coalició conformat per PP-A i Ciudadanos (Cs) i presidit per Juanma Moreno, càrrec que ha posseït fins al dia de la seva defunció.

Un referent del bàsquet

Imbroda va tenir una llarga trajectòria esportiva que el va convertir en un referent del bàsquet espanyol. Així, va participar en la preparació de la selecció de Lituània per als Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, després del que amb l'Unicaja de Màlaga va aconseguir el subcampionat de l'ACB. Després de deu anys vinculat a l'entitat malaguenya, va dirigir el Caixa Sant Fernando de Sevilla, el Reial Madrid i la Selecció Espanyola. Amb la Selecció Nacional va aconseguir una medalla de bronze europeu a Turquia durant el seu primer any, i va aconseguir en el Mundial d'Indianápolis la fita històrica de guanyar a la selecció de bàsquet dels Estats Units en competició oficial.

Després de superar el càncer, va decidir compartir la seva experiència involucrant-se en diferents projectes amb l'esport com a eix vertebrador. A més, va crear la Fundació Javier Imbroda, que atén diàriament a nens amb l'esport com a eina d'inclusió i que va posar en peus amb els seus propis recursos, sense ajudes ni subvencions públiques. Va exercir com a ponent en nombrosos fòrums universitaris, socials i empresarials sobre adreça i lideratge. Abans d'assumir el seu càrrec com a conseller, Imbroda ja tenia experiència en formar part d'un equip de govern dirigit pel PP, ja que al juliol de 2011 va ser nomenat com a nou director de l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament de Màlaga, regit pel popular Francisco de la Torre.

Mostres de condol

Tan bon punt s'ha conegut la notícia de la mort d'Imbroda les xarxes socials s'han omplert de mostres de condol; una de les primeres ha estat la del president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, que li ha donat les gràcies per la seva entrega i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El Barça de bàsquet també ha estat un dels primers clubs en manifestar el seu dolor. 

TUIT imbroda pero sanchez

TUIT imbroda moreno

TUIT imbroda barça

TUIT imbroda coe