Guillermo Galeote Jiménez, responsable de finances del PSOE fins a la seva dimissió quan se'l va relacionar amb el denominat 'cas Filesa' sobre finançament il·legal en el partit, ha mort als 79 anys a Madrid, segons ha confirmat el seu fill en xarxes socials. Després de conèixer-se la seva mort, l'expresident Felipe González ha traslladat un missatge de condol a la família, que ha agraït "el seu missatge de suport".

Metge especialista en Medicina interna, va ser elegit membre de la Comissió Executiva del PSOE en el XII Congrés celebrat a Tolosa de Llenguadoc l'agost de 1972 i va romandre en la direcció del partit fins al 1991 exercint les Secretaries Propaganda (1976-1979), Premsa i Propaganda (1979-1981), Imatge (1981-1984); Comunicació (1984-1988) i Administració i Finances (1988-1991).

Nascut a Sant Sebastià (Guipúscoa) el 1941, als dos anys es va traslladar amb la seva família a Sevilla, on va estudiar el batxillerat i la carrera de Medicina. El 1960 va ingressar en les Joventuts Socialistes de Sevilla, sent membre del seu Comitè Provincial el 1961, i l'any següent es va incorporar al PSOE, en el qual va representar la Federació de Sevilla en el Comitè Nacional des de 1968 a 1972.

Dimitit per Filesa

El juny de 1991, sent responsable de finances del partit, va haver de dimitir esquitxat pel cas 'Filesa' sobre les irregularitats en el finançament del PSOE relacionades amb les empreses Filesa, Time Export i Malesa, encara que finalment va ser exonerat.

Diputat per Còrdova des de 1977 a 1993, va col·laborar des d'aleshores estretament amb el departament d'Internacional de la Fundació Pablo Iglesias, impartint cursos de formació política dirigits a militants de partits polítics d'Amèrica.

Cas Filesa

El cas Filesa va ser un cas de corrupció fonamentada en l'acusació que el PSOE es finançava de forma il·legal a través de la trama d'empreses formada per Filesa, Malesa i Time-Export. Els diners s'obtenien de forma il·legal inflant contractes públics a les empreses esmentades i cobrant comissions per ells, que eren destinats a pagar les despeses originades per les campanyes electorals de l'any 1989.

Tots aquests fets van ser establerts com provats per la Judicatura, a conseqüència de la querella presentada per l'acusació que va dirigir l'advocat del Partit Popular Juan Ramón Montero, però part dels càrrecs van ser retirats perquè en el moment dels fets delictius no existia el delicte tipificat com a "finançament irregular" de partits polítics.

 

Imatge principal: L'exsecretari de Finances del PSOE i exdiputat per Còrdova, Guillermo Galeote / Europa Press