El fotògraf Eugeni Forcano va morir aquest diumenge a la nit als 92 anys Canet de Mar (Maresme), segons ha informat l'Ajuntament del municipi on residia. Es tracta d'un dels professionals de l'art de la fotografia més destacats de la segona meitat del segle passat a Catalunya, amb un llegat artístic i cultural que va reflectir, entre d'altres, un testimoni dels grans canvis dels anys 60 i 70 i que va publicar durant anys a Destino. De fet, el 2009, va cedir 650 fotografies a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona de quan col·laborava amb la publicació. El fotògraf, molt vinculat al Maresme, també va treballar altres gèneres, com la il·lustració, la moda i la fotografia creativa, entre el simbolisme i el surrealisme. Forcano, que també va treballar per France Press, va rebre l'any 2012 la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Fotografia que concedeix el Ministeri de Cultura.

D'altra banda, Forcano va treballar en la il·lustració de llibres d'autors com Carles Soldevila i Josep Maria Espinàs, a Destino; i va plasmar a seva particular visió de Josep Pla amb 'A l'ombra de Josep Pla' (1997).

Precisament, des de principis d'any, el Museu de Fotografia Contemporània Palau Solterra de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) li dedica una mostra amb una selecció de la seva obra. Sota el títol, 'La vida atrapada al vol', la mostra inclou un recull de fotografies de la Barcelona dels anys 60 i 70 que l'autor va fer per la revista 'Destino' en blanc i negre. En elles, es plasma la "humanitat" de personatges anònims i històries d''il·lusió i desil·lusió" d'una època de grans canvis. En contraposició, també es mostra una selecció de fotografies no tant conegudes on es veu un Forcano "més experimental" que juga amb la llum i el color. L'exposició es podrà visitar fins el 20 de maig.

D'altra banda, l'any 1963, el fotògraf maresmenc va rebre el premi 'Ciutat de Barcelona', de fotografia en blanc i negre i l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya va atorgar-li la Medalla d'Or per les seves diapositives en color.