Carme Alcoriza, qui va ser secretària i cap de gabinet de Jordi Pujol, ha mort a causa d'un càncer. Al Palau de la Generalitat Alcoriza es va convertir en una de les col·laboradores més properes i fidels a Pujol, i la persona que protegia l'accés a l'aleshores president. Fonts de l'entorn del president expliquen que Pujol, que va patir el passat mes de setembre un ictus greu, ha tingut oportunitat d'acomiadar-se aquest matí de la seva col·laboradora i amiga. "El president Pujol mai havia estat tan trist, sempre havia imaginat que ella aniria a acomiadar-lo de la Terra. Resulta que és a l'inrevés", han explicat a ElNacional.cat aquestes fonts.

Durant els 23 anys de la presidència de Jordi Pujol, Alcoriza es va convertir en tota una institució al Palau de la Generalitat. El qui va ser secretari general de la Presidència durant els primers 10 anys del Govern, Lluís Prenafeta, destaca que era una dona "intel·ligent i amiga sincera", amb qui va compartir "infinitat de moments inoblidables". També el periodista Jesús Conte, excap de premsa de Pujol, ha subratllat que paper clau d'Alcoriza com a col·laboradora "eficaç, discreta i fidel" a Pujol, amb qui va començar a treballar durant l'època de Banca Catalana i a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). "Va mecanografiar molts dels discursos emblemàtics com la conferència d'Esade de 1975", recorda Conte.

Peça clau al Govern

A partir de maig de 1980, amb l'arribada de Pujol al Govern de la Generalitat, Alcoriza va ser la seva secretària i cap de gabinet al Palau de la Generalitat durant els 23 anys de la seva presidència. Es va convertir en "una persona essencial per a racionalitzar i optimitzar l'agenda de Pujol, que volia fer-ho tot i ser a tot arreu". Quan Pujol va abandonar la Generalitat, el 2003, va continuar al despatx de l'expresident fins a la confessió de la deixa del juliol del 2014, "passatge que no va compartir", explica Conte.

"La tasca, la figura i la trajectòria presidencial de Pujol té en la Carme Alcoriza moltes petjades. Era la porta de contenció del despatx del president, un paper difícil i no sempre ben comprès que va exercir sense pressions", recorda el qui va ser cap de premsa del president.

Una de les primeres reaccions a la mort de Carme Alcoriza ha estat la del president a l'exili, Carles Puigdemont, que a través de Twitter ha fet arribar el condol a la família. "Va treballar sempre amb una admirable lleialtat, eficàcia i discreció al costat del president Pujol", ha subratllat Puigdemont.

Captura de Pantalla 2022 11 08 a les 17.23.17
Piulada de Carles Puigdemont de condol per la mort de Carme Alcoriza