L'advocat de l'Estat en cap a Catalunya, Severo Bueno, que va reclamar que s'investigués uns votants ferits per les forces de seguretat durant la jornada de l'1-O, ha mort aquest diumenge, segons ha informat en el seu compte de Twitter l'Associació Professional de la Magistratura (APM). Bueno, de 53 anys, ocupava aquest càrrec des de maig del 2016 i és conegut per dirigir diferents actuacions de l'advocacia de l'Estat contra l'independentisme català. 

"Un gran professional compromès amb la defensa de la legalitat en aquesta comunitat. El nostre més sentit condol a la seva família i amics", ha destacat l'APM en la piulada. La cerimònia de comiat se celebrarà aquest dilluns al migdia.

Guerra contra l'independentisme

El març del 2019, Bueno, juntament amb el Sindicat Professional de la Policia, va demanar que s'investigués un grup de 36 persones que van resultar ferides per agents de la Policia Nacional en quatre centres de votació de Barcelona, fet pel qual van querellar-se contra el cos. Malgrat això, Bueno va presentar un recurs a l'Audiència Provincial on s'argumentava que s'havia d'imputar els votants ferits per diversos delictes com el de desobediència, resistència a l'autoritat i desordres públics. A més, també va al·legar que van impedir l'acció dels policies utilitzant la "força intimidatòria de la massa tumultuària".

En aquella ocasió, tant la Fiscalia, els advocats dels votants denunciants, com l'Ajuntament de Barcelona, que exercia com a acusació popular, van mostrar-se en contra de la sol·licitud presentada per Bueno i el sindicat policial.

El lletrat també és conegut per portar davant dels tribunals el model educatiu català basat en la immersió lingüística. En concret, el 2009 va denunciar la Generalitat per no escolaritzar una nena en castellà. En aquesta ocasió, el Tribunal Suprem li va donar la raó el 2016 i va condemnar a l'administració catalana a pagar una indemnització de 3.000 euros a la família.