Segueix el degoteig de novetats sobre el cas Montoro. L'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, hauria col·locat com a càrrecs dins del Ministeri persones que estaven vinculades amb el seu despatx, Equipo Económico (EE). Segons revela La Vanguardia, quan va arribar al govern espanyol de Mariano Rajoy el 2011 perquè no se li escapés cap detall sobre les decisions que es prenien i per evitar cap mena d'oposició a les seves ordres va dissenyar un ministeri a favor seu. Ara, un jutge de Tarragona investiga si Montoro va maniobrar amb reformes legislatives per afavorir diverses empreses amb rebaixes fiscals, que eren clients de EE. Segons els investigadors, Montoro hauria "nomenat entre els seus alts càrrecs a persones estretament vinculades al despatx Equipo Económico, la qual cosa asseguraria que l'elaboració i tramitació dels textos, dels avantprojectes de llei i projecte de reglaments es redactessin ‘a demanda’ de les mercantils investigades, després d'acceptar aquelles pagar per això".
Reformes legislatives a dit
La investigació dels Mossos d'Esquadra considera que Montoro ocupava un "rol nuclear" en l'organització, ja que se l'identifica com "l'autoritat que presumptament asseguraria un guany cert al despatx Equipo Económico". Els indicis dels investigadors apunten que ho podria haver fet "abusant que entre les seves potestats li correspondria la iniciativa legislativa del seu Ministeri". Així doncs, aquestes potestats "haurien garantit a la trama poder oferir a societats de diferents sectors reformes que beneficiessin els seus interessos econòmics, en menyscapte del sector". Per a aconseguir aquestes reformes, Montoro hauria dissenyat un Ministeri que afavoria els seus interessos. Un dels nomenaments rellevants d'aquella època va ser el de Pilar Platero, com a sotssecretària d'Hisenda i administracions públiques. Va arribar quan es tramitaven els textos dels avantprojectes de les normes que afectaven la reducció d'impostos d'empreses gasístiques, després que diverses d'aquestes contractessin Equipo Económico. Segons els informes policials, Platero "va comptabilitzar durant uns dies la seva condició de sòcia del despatx EE i va assumir la titularitat de l'òrgan del Ministeri que emetria en aquesta fase l'únic informe preceptiu i que pilotava les reformes legals en l'àmbit competència del Ministeri d'Hisenda". L'informe policial assenyala que va ser sòcia d'Equipo Económic entre 2009 i 2012 i "sembla que va compatibilitzar totes dues condicions durant un mes aproximadament".
De la investigació es desprèn que les empreses buscaven reformes legislatives ‘ad hoc’ que havien de passar primer per EE, que presentava informes al Ministeri per a la modificació de les normes. Tanmateix, les investigacions han detectat que aquests informes no els elaborava EE, sinó que en realitat ho feia una altra consultora, E&I, per un preu deu vegades menor. Montoro va fitxar com a director general de Tributs a Alberto García Varela, que "el setembre de 2018 va passar a ser soci de E&I, la consultora que ha intervingut en els fets investigats", segons l'informe. A més, els Mossos també apunten que entre gener i febrer de 2019 va ser conseller d'Hisenda, Indústria i Energia de la Junta d'Andalusia, a proposta del PP, i va tornar a E&I el maig de 2019. Una altra vinculació entre el despatx i el Ministeri és Miguel Ferré, qui era secretari d'Estat. Com a número 2 del Ministeri es va negar a estendre l'exempció del 85% de l'impost sobre l'electricitat a altres sectors com el de la fabricació i separació de gasos de l'aire. Tanmateix, "la seva negativa canviaria radicalment uns mesos més tard després de la intervenció de EE quan les gasístiques van acceptar pagar el preu exigit per la consultora". Segons els Mossos, Ferré ha percebut retribucions de EE, així com de la presumpta societat instrumental Tutman Fiscalia SL, societat de la qual és propietari Manuel de Vicente Tutor, un dels principals socis de EE.
Vinculacions entre Hisenda i el Ministeri
Els germans Felipe Martínez Rico i Ricardo Martínez Rico també van formar part del nucli fort de Montoro. Felipe Martínez Rico va ser designat com a un director de gabinet i el 2016 fins a la sotssecretària d'Hisenda i Funció Pública. Va intervenir en les reformes a favor de les gasístiques i a més era l'enllaç entre l'Agència Tributària i el ministeri per fer-li arribar informació reservada i confidencial sobre les causes judicials secretes o dades confidencials sobre inspeccions fiscals d'adversaris polítics, periodistes o famosos. Felipe és germà de Ricardo Martínez Rico, president executiu d'Equip Econòmic, i qui va ser secretari d'Estat de pressupostos amb Montoro al govern de José María Aznar. Els Mossos han detectat que havia rebut retribucions “de la societat presumptament instrumental vinculat a aquest germà, Econodos SL”.
L'altre dupla de germans vinculats amb l'exministre són Rogelio i Santiago Menéndez. Pel que fa a Rogelio va ser assessor del gabinet del ministre entre 2013 i 2015, i en paral·lel, el seu germà Santiago va ser nomenat com a director de l'Agència Tributària. En diversos correus enviats al ministre i al seu director de gabinet consta com els avançava informes de l'auxili judicial que encara no han estat lliurats al jutge, com de la caixa B del PP, o informació sobre inspeccions fiscals a l'exministre Rodrigo Rato, de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, de l'extenista Rafa Nadal o de la baronessa Thyssen. En relació amb Rogelio Menéndez, segons els Mossos va aprofitar la seva condició d'assessor per "jugar un paper preponderant en els fets investigats".