El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, s'ha vanagloriat que gràcies a la digitalització ha estat possible la intervenció de Catalunya per part de l'Estat. Segons el ministre, el grau de digitalització ha permès l'aplicació de l'article 155 de la Constitució "i la gestió eficient de l'administració autonòmica més gran d'Espanya, la Generalitat de Catalunya."

Montoro ha posat aquest exemple durant la seva intervenció a la jornada sobre 'Estat obert: principals reptes i oportunitats', que inaugura els actes de la Setmana de l'Administració Oberta.

"Ens ha permès una capacitat d'instrumentació i de control administratiu que si no fos per aquesta digitalització imagineu-vos, necessitaríem cohorts de funcionaris movent papers", ha assegurat Montoro.

Sis anys sota control

El ministre ha remarcat que gràcies a aquests sistemes electrònics, Catalunya fa "sis anys" que està sota control del Govern espanyol, en al·lusió a la fiscalització dels comptes de la generalitat per part del Ministeri i la definitiva intervenció amb el 155.

El ministre ha defensat el model de descentralització de l'Estat de les autonomies, al seu parer superior al de molts Estats federals.

Aquesta descentralització "de vegades transmet la idea que l'Estat de les autonomies és elefantí", amb una burocràcia excessiva, una cosa que "no és veritat" perquè la mida de l'Estat a Espanya ronda el 41 % del PIB, inferior al d'altres països desenvolupats, ha assenyalat.