L'expresident de la Generalitat José Montilla ha alertat aquest dijous que el que està succeint a Catalunya amb les lleis de desconnexió és molt greu, i ha advertit que "les urnes, per si soles, no són garantia de democràcia ni de llibertat".

En un comunicat amb motiu de la Diada que se celebra dilluns, ha qualificat l'estratègia independentista per aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat de "vulneració flagrant dels procediments parlamentaris i dels drets dels diputats de l'oposició mai no vista en democràcia".

Afegeix que paraules com democràcia, llibertat, drets, nació i urnes "no es poden convertir en armes llancívoles d'uns contra els altres, com si només una part de la societat fos demòcrata", i ha apel·lat al diàleg, la negociació i el pacte.

"Qui pot dubtar que vivim en una societat democràtica, en un estat de dret, que empara la llibertat i els drets de tots?", s'ha preguntat l'expresident, que també avisa que l'acció del Govern posa en risc la unitat social i aguditza la desafecció.

De fet, argumenta que "quan el Govern afirma que està disposat a situar-se fora de la llei, el missatge que s'envia a una part molt important de la ciutadania és que no reconegui l'autoritat política", legal ni moral de la institució.

"Fer les coses així no ens porta a cap solució; més aviat al contrari, fa que sigui més difícil aconseguir-la", ha lamentat, i ha reivindicat que no es polititzi la Diada.