L'expresident de la Generalitat José Montilla ha escrit una carta dirigida als socialistes catalans amb motiu de la 6213Diada que se celebra aquest divendres, 11 de setembre. A la missiva, l'expresident reivindica la senyera "de les quatre barres, sense afegitons", fent referència a l'estelada.

 

Al text, Montilla explica que la Diada ha de ser "un símbol de la unitat del país entorn a un conjunt de valors i d’anhels àmpliament compartit, per damunt d’ideologies, de compromisos partidaris i de projectes polítics". És per això que assegura que els darrers anys aquesta festa se celebra "irresponsablement".

El socialista critica durament els partits polítics que s'han "apropiat dels símbols nacionals, excloent així els que no comparteixen aquell projecte".

"Fer balanç"

Coincidint amb la Diada, l'expresident aprofita per "fer balanç" del procés independentista i es dirigeix "als que han posat les seves esperances i les seves energies en la lluita per una causa farcida de sobreentesos, eufemismes i agitació, sense que els seus dirigents els hagin explicat, sense embuts, les conseqüències negatives d’aquesta".

Segons Montilla, el procés no ha aportat avenços en l'autogovern, no ha millorat el finançament de Catalunya, no ha provocat canvis en l'organització territorial de l'Estat ni s'ha traduït en millores competencials.

Tot el contrari, segons l'expresident, el procés ha deixat "unes institucions afeblides, una societat amb símptomes clars de divisió i una evident pèrdua de reputació de les nostres institucions d’autogovern".

"Millorar l'estatus de Catalunya"

Montilla fa una crida a fer coses que ajudin a "millorar l'estatus de Catalunya" i la "capacitat de les nostres institucions de governar". "No es tracta de renunciar a les nostres ambicions. Volem més i millor autogovern. Volem que la Generalitat pugui governar amb els instruments i els mitjans més adequats", subratlla en aquesta carta.

La Covid-19

José Montilla carrega contra el Govern de la Generalitat i assegura que "no pot governar bé" perquè "destina totes les seves energies a la confrontació, amb Espanya i amb els qui no comparteixen el projecte independentista".

"És hora de governar pensant en el conjunt dels catalans i les catalanes i en les urgències de Catalunya. I avui, la principal de les urgències és fer front a la crisi de la Covid i a les seves conseqüències socials i econòmiques", assegura Montilla, al mateix temps que recorda que les conseqüències d'aquesta pandèmia no han acabat.

La manifestació de la Diada

Finalment, alerta de la celebració dels actes de la Diada i indica que "comporten un increment dels riscos d’expansió del virus, com ja han alertat els professionals sanitaris i els responsables de Salut Pública". Per tant, demana que els poders públics vetllin pel dret a la manifestació i també "pel dret a la vida".