Sap que és difícil, però no ho veu impossible. L'expresident José Montilla ha fet avui una declaració "sobre la greu crisi política que estem vivint" i ha exigit al Govern que "aturin la DUI" perquè, ha assenyalat, "la ruptura de la llei és inacceptable".

Justificant que els "advertiments sobre la fractura social i el trencament de la convivència no són el 'discurs de la por'", Montilla s'ha lamentat que "el risc, a casa nostra, apareix ja amb molta claredat" i ha advertit l'executiu de Carles Puigdemont que "si seguim així, ens podem trobar amb autèntiques deslocalitzacions empresarials".

De fet, s'ha emparat en les empreses que en aquests darrers dies han mogut la seva seu social de Barcelona a altres punts de l'estat espanyol i ha advertit al Govern que "cap país no es pot permetre el luxe de col·locar el seu teixit econòmic en estat de xoc", mentre ha retret a Puigdemont que "reaccions que menystenen o frivolitzen aquesta qüestió són irresponsables".

Silencis i ambigüitats

Ara bé. L'expresident socialista ha criticat tant el govern català com l'espanyol perquè considera que "hi ha hagut massa silencis i massa ambigüitats per part de la classe dirigent d'aquest país" i ha instat els dos executius a acabar amb tot això i engegar "un debat serè, clar i positiu".

Però fora de carregar contra l'enrocament de Mariano Rajoy, sí que ho ha fet contra la voluntat del Govern de tirar endavant amb la voluntat de gran part del poble català i els ha emplaçat a "no ignorar les veus que clamen per impedir una nova fugida endavant fent una declaració d'independència" perquè, a parer seu, això "només serviria per fer més difícil un acord".

Després d'això, sí que ha insistit en què els dos executius "facin esforços reals, no retòrics, de disminució de la tensió a partir d'un compromís explícit i urgent de no adoptar noves decisions que ens portin al desastre". Precisament per tot plegat, ha continuat en la seva defensa del diàleg, una via "de la política sensata i dels acords factibles" que, n'és conscient, comporta "enormes dificultats", però que, a judici seu, "és l'única via".

 

Montilla, reconeixent que "hi ha problemes reals que requereixen una solució política" i que "una part molt important de la societat catalana creu que l'única solució passa per la declaració d'independència" —cosa que, a parer seu, ho han "generat" Puigdemont i Junqueras—, ha defensat les seves tesis que argumenten per què no es poden "adoptar noves decisions que ens portin al desastre" sota l'argument que aquest diumenge hi havia "centenars de milers de ciutadans que [...] han alçat la veu a Barcelona". Però, sobretot, s'empara en que, tot això, "ho diuen el govern d'Espanya i la judicatura".