L'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha publicat aquest dijous un comunicat amb motiu de la Diada 2022, que se celebra aquest diumenge vinent. I ho ha fet per desitjar que aquesta sigui una festa "inclusiva" que concerneixi tots els ciutadans de Catalunya, "siguin quines siguin les seves opinions i les seves afinitats polítiques". "Un dia per recordar que les nacions les formen les persones i que assoleixen el seu ple sentit quan conformen una comunitat que comparteix esperances i compromisos", ha dit. A més, confia que l'Onze de Setembre permeti també "retrobar la serenitat en la legítima confrontació política en una atmosfera en la qual els símbols nacionals ens representin a tots i totes", de manera que aquests elements no provoquin enfrontaments i picabaralles entre les formacions.

Però Montilla no ha limitat les seves referències exclusivament a la Diada Nacional. També ha parlat d'actualitat, i, en aquest sentit, una de les qüestions crucials que ha remarcat és la situació política a casa nostra. Per al socialista, Catalunya necessita millorar el seu autogovern "qualitativament", precisament per disposar de millors instruments quan hagi d'enfrontar-se a crisis rellevants. Sempre, però, "de forma més coordinada i eficaç amb el conjunt d'Espanya". Un autogovern, doncs, que permeti incrementar la cooperació entre la Generalitat i la Moncloa. "Es tracta de trobar el camí per assolir un nivell d’autogovern que resulti confortable per a tots. Un camí que hauria d’obrir les portes a les reformes necessàries en l’organització territorial d’Espanya amb una visió respectuosa de la seva pluralitat".

Un objectiu, això sí, que només pot aconseguir-se a través de la negociació. L'expresident ha assenyalat que la taula de diàleg "es va imposant com a instrument per posar en marxa un diàleg de llarga volada", malgrat trobar-se en un context complicat per la "divisió" de l'independentisme i l'oposició de l'espanyolisme. Tot i les dificultats, celebra que la relació entre els governs català i espanyol "ha millorat", cosa que considera "condició mínima indispensable per treballar en un restabliment de la confiança mútua". Però queda molt camí per recórrer, alerta.

Canvi de prioritats pel Govern

El comunicat per la Diada també se centra en la complicada situació derivada de la guerra a Ucraïna i els efectes dels enfrontaments entre Europa i Rússia. "Tenim al davant un horitzó de dificultats econòmiques més dures del que havíem previst fa un any. Necessitem, ara, més concertació i aliances. I menys confrontació política i institucional", alerta Montilla, afegint que el Govern ha d'acceptar un "canvi de prioritats", posant en un primer pla l'atenció a les urgències socials i econòmiques, alhora que treballant per la resta de problemes de fons com la transició energètica, la lluita contra les desigualtats i la recerca i innovació.