La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimecres que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, "està trucant o trucarà als líders dels partits els propers dies" per sondejar les posicions de cara a una possible nova investidura i començar les negociacions.

Montero ha avançat en una entrevista La Sexta que es tracta de converses "discretes" sobre les quals no es donarà publicitat amb l'objectiu de sondejar la situació. "Volem aprofundir, l'únic que no busca el PSOE és la repetició electoral", ha remarcat la ministra.

Montero ha assegurat que un hipotètic govern sense el PSOE "no té ni cap ni peus" en ser el seu partit "la primera força política", i ha demanat a "aquells que no tenen alternativa a aquesta investidura" no portin Espanya a la convocatòria d'eleccions.

En declaracions a la premsa amb motiu de la presentació de l'Anuari 2019 del Fòrum Econòmic de Galícia, en la Corunya, Montero ha apuntat que ni Pablo Casado ni Albert Rivera no li poden demanar una abstenció a la primera força política, cosa que ha considerat "una manera de buscar excuses per no complir la seva responsabilitat que és no bloquejar aquest país".

En aquesta línia, la titular d'Hisenda ha volgut aclarir que "l'abstenció que se li demana a les forces de la dreta no és per fer amb elles un acord de dretes", sinó "per impedir" que la investidura estigui "en mans dels independentistes".

En relació amb un possible 'pacte a la portuguesa', Montero ha afirmat que "és una opció interessant que hauria d'explorar-se", i ha afegit que sempre han defensat que els primer és acordar un programa de govern, amb Podemos com a soci prederente.

Convèncer Podemos

A més, el president Sánchez ha organitzat a partir d'aquest dijous una ronda de contactes amb sindicats i col·lectius de la societat civil com associacions feministes, ecologistes, agents socials i agrupacions del tercer sector. L'objectiu és pressionar el partit de Pablo Iglesias perquè doni suport a un govern socialista en solitari. És a dir, sense que la formació morada formi part de l'Executiu.