Miguel Tellado, portaveu parlamentari del PP, va ser el primer dirigent del PP en pronunciar-se sobre la revelació dels papers secrets de l’Operació Catalunya contra l’independentisme que va revelar ElNacional.cat dilluns el 15 de gener, i que incriminen el govern de Rajoy. Tellado no va trencar el silenci del principal partit de l’oposició fins al dijous 18, i ho va fer per dir que l’aparició dels documents “és una cortina de fum per justificar el que fa el PSOE ara” i “evitar parlar del que és important: que la democràcia està amenaçada, i que l’amenaça dorm a la Moncloa”. Aquest dissabte, la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha recriminat a Tellado aquestes paraules i ha assegurat que l’Operació Catalunya és “un ús indegut, fraudulent i vergonyós” de l’Estat per interessos partidistes.

“El de les ulleres que té menys pèl”

“Cortina de fum diu el ‘tio’", ha retret Montero, que s’ha referit a Tellado de manera sarcàstica, com “aquest home que heu enviat cap a Madrid, el de les ulleres, bé tots dos tenen ulleres (referint-se veladament a Feijóo), el que té menys pèl, Miguel Tellado", ha dit la vicepresidenta primera en la convenció política que els socialistes celebren durant tot el cap de setmana en el Palexco d’A Corunya, on ha intervingut en un panell sobre modernització i reindustrialització amb el candidat del PSOE a la Xunta de Galícia, José Ramón Gómez Besteiro. Montero ha insistit en el fet que l’Operació Catalunya són “greus fets antidemocràtics, que atempten contra l'estat de dret".

Montero i Basteiro (M.Dylan Europa Press)
Montero i Besteiro (M.Dylan -Europa Press)

El “Watergate del PP”

L’intercanvi de cops en el ring del cas de l’Operació Catalunya se succeeix cada dia. El PSOE i els seus dirigents han fet una similitud entre aquest cas i el Watergate, el cas d’espionatge que va fer caure al president dels Estats Units Richard Nixon en els anys 70. El primer a utilitzar aquest concepte va ser aquest dijous el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, que va criticar Tellado i va afirmar que s’escapoleix del que considera “el Watergate del PP”. Divendres, durant la seva intervenció en la convenció, Cerdán es va tornar a referir a aquest símil, quan va repassar la “proposta” de la dreta i la ultradreta per a Espanya. Un llibre de receptes que inclou “utilitzar la policia per a informes falsos; proposar un permanent per a Catalunya o prohibir als partits que no ens agraden; fer un Watergate, utilitzar els serveis de la policia i la Justícia per destruir i obstruir proves”, va afirmar el secretari d'organització del partit socialista. Pel que fa a Montero, la vicepresidenta primera ha insistit aquest dissabte durant la seva intervenció en què “el primer en democràcia és respectar les institucions públiques, els poders de l'Estat i mai fer-lo servir per enriquir-se de forma fraudulenta i o presumptament per espiar els que consideren enemics d'Espanya i que no pensen com ells”.

El partit popular, per la seva part, considera que l’Operació Catalunya és una “cortina de fum” per tapar “les mentides de Pedro Sánchez” i una maniobra de “distracció” per les amenaces del PSOE de citar a comparèixer a Mariano Rajoy en la comissió d’investigació que es crearà al Congrés dels Diputats sobre aquesta qüestió. El mateix expresident del govern espanyol va assegurar aquest divendres que “ho tenen molt cru per portar-ho als tribunals”.

El “mentider” Feijóo

La vicesecretària general del PSOE també ha carregat contra el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en qualificar-lo de ser el líder del PP que menys pudor té a l’hora de mentir des de José María Aznar. "El més que podem dir és que des d'Aznar no trobem un líder del PP que tingui menys pudor a l'hora de mentir, menys capacitat d'intentar aproximar-se a la realitat", tot i que ha recordat que va arribar a Madrid amb una imatge de moderació, home de gestió i consens. "Aquest que diu que no és president del Govern perquè no vol. I jo no soc alta i rossa perquè no vull", ha llançat Montero en to sarcàstic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!