Els monjos del Valle de los Caídos han recorregut al Tribunal Suprem la resolució del Consell de Ministres de 15 de febrer del 2019, sobre l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco perquè, segons precisen, els poders públics no poden entrar a l'abadia "sense autorització eclesiàstica".

"La comunitat benedictina s'ha vist obligada a recórrer, davant de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, la resolució del Consell de Ministres de 15 de febrer del 2019, sobre l'exhumació de les restes de Francisco Franco, davant de la impossibilitat d'acceptar que els poders públics puguin actuar lliurement en un recinte sagrat sense la necessària autorització eclesiàstica", subratllen en un comunicat.

A més, segons expliquen els monjos, "interferir en un acte de culte com és la inhumació, custòdia i exhumació de restes humans jacents en sepultura religiosa vulnera el principi d'inviolabilitat protegit pels Acords de l'Estat espanyol amb la Santa Seu i el dret a la llibertat religiosa i de culte".

Així mateix, el recurs de la comunitat benedictina "posa en dubte la constitucionalitat" del Decret-Llei 10/2018 que "implica, de forma imperativa, l'exhumació de 20 cadàvers de monjos benedictins jacents al cementiri de l'abadia".

A falta d'acord amb la família Franco, els benedictins afirmen que actuaran d'acord amb la sentència del Tribunal Suprem ja que consideren que és l'"òrgan competent per dilucidar la controvèrsia existent, la qual cosa garanteix, plenament, el respecte a l'ordenació jurídica".

L'argumentació de l'abadia del Valle de los Caídos, segons afegeixen, és "independent" i "protegeix els arguments i raons de nul·litat i inconstitucionalitat que poguessin plantejar els familiars" de Franco.