Mònica Oltra, exvicepresidenta del govern del País Valencià i una de les figures fortes de Compromís, ha de declarar com imputada davant del jutge aquest dilluns en el marc d'un cas contra ella i 13 persones més per la gestió del cas d'abusos sexuals a una menor tutelada, fets pels quals ja va ser condemnat al seu dia l'exmarit. Quan es va concloure el procés legal contra el seu exmarit, el qual va ser promogut per la mateixa menor, qui és representada per un històric dirigent de la formació ultra Espanya 2000, amb Vox i una altra organització d'extrema dreta com a acusacions populars, també es va iniciar procés judicial contra Oltra per suposada omissió del deure de custòdia i protecció, i per determinar si es va produir un delicte en l'elaboració d'un informe intern, que desacreditava la versió de la menor, sobre els fets. Aquestes acusacions són les que enfronta avui i les que la van impulsar a deixar la política institucional.

El procés contra Oltra va començar el passat mes d'abril quan el jutge va torbar "indicis de delictes racionals, seriosos i fundats" contra Oltra. En aquell moment Oltra era aforada, per la qual cosa el cas va caure a les mans del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que es va decidir a imputar-la. Per la seva banda, Oltra ha deixat clara la seva innocència, malgrat tot, la pressió al voltant de la política de Compromís la van precipitar que deixes la primera línia de la política. 

Sortida de la política

Quan va ser imputada pel TSJCV, malgrat la seva defensa de la seva innocència, la política de Compromís va decidir fer un pas al costat. "He demanat a l'executiva de Compromís de fer aquesta roda de premsa per comunicar que presento la dimissió de les Corts i del govern per no comprometre el projecte polític de Compromís", va explicar el passat 21 de juny en una roda de premsa en què no va poder contenir les llàgrimes i va afirmar que: "no hi ha més remei". 

Amb certa resignació va afirmar: "No li donaré coartada al PSOE perquè tregui les polítiques d'esquerra del Botànic". Oltra va remarcar que la seva decisió la prenia pel bé de la seva formació i descartava ser culpable de les acusacions que recauen sobre ella.  "Que ningú pensi que no és possible fer política contra els poderosos. Els que van en contra dels poderosos se'ls carregaran amb denúncies falses: un a un", va advertir en la seva compareixença.  

Mónica Oltra era una de les figures més fortes dins de Compromís. S'havia convertit en la cara més reconeixible de la formació i arrossegava una llarga carrera en la política institucional.  Malgrat tot, el partit ha hagut de triar qui ocupi el seu lloc, en especial al govern del País Valencià. La formació va decidir ràpidament que aquesta tasca recauria sobre Aitana Mas, de 31 anys i qui havia estat directora general de Transparència durant el primer govern del Botànic (2015-2019). Un perfil jove i amb una destacada trajectòria.