Les 20 monges de l'orde de Betlem que des de l’any 1985 viuen al Monestir de Sixena estan en peu de guerra contra el govern aragonès, per l'exposició de les obres retirades del Museu de Lleida. L'espurna que ha desfermat les tensions és que l'executiu de Saragossa ha fet una proposta d’ampliació d’horaris i d’espai sense demanar permís a les monges, i que han aparegut problemes de pagament, segons ha informat a RAC1 l’advocat de la congregació, José Antonio Millán.

L'advocat s'ha queixat que a l'exposició de les obres de Sixena es paga una entrada que no va a parar a les monges. I el govern aragonès té el compromís de pagar la llum de les instal·lacions, però no s'aplica. "La instal·lació té un manteniment molt car que genera unes despeses molt grans de llum i fa 4 mesos que el govern no les paga", diu l'advocat. 

"No podem oblidar que aquest monestir té vida religiosa i s’han de seguir els horaris de culte que tenen les monges que hi viuen", ha insistit. Segons l'advocat, un problema afegit és que la visita a les obres de Sixena és molt curta i la gent vol veure després el monestir. "Però això no és sempre compatible i s’ha de respectar", ha afegit.

Les monges es mostren sorpreses per la situació creada amb l'obertura de l'exposició amb les obres retirades del Museu de Lleida, i tot indica que n'estan fins al capdamunt. "Les monges no volen polèmiques. Si arriben a saber que passa tot això, haurien marxat del monestir", ha assegurat Millán.