Allà on hi ha campanya electoral, allà està Vox per anar a provocar i muntar espectacles. El partit d’extrema dreta ja ho va fer durant la campanya electoral catalana del passat 14-F, quan va visitar municipis com Vic, un feu de l’independentisme. Aquest mateix dimecres, sense permís de l’Ajuntament però sí de la delegació del govern espanyol, la formació vol presentar la seva campanya madrilenya al barri humil de Vallecas, de tradició obrerista i d’esquerres. Els col·lectius antifeixistes ja han contraprogramat el míting ultra. I el fundador de Podemos Juan Carlos Monedero ha convidat els veïns a “desinfectar el terra amb lleixiu”.

Concretament, Vox té previst celebrar un acte de presentació de la seva candidatura madrilenya aquest dimecres al vespre a la plaça de la Constitució de Vallecas, coneguda popularment com a “plaça Roja”. Estarà protagonitzat per Santiago Abascal i la líder madrilenya Rocío Monasterio.

La resposta immediata ha vingut dels mateixos col·lectius antifeixistes del barri, que han convocat al mateix llox i a la mateixa hora, i també de l’entorn de Podemos. En una polèmica piulada al seu compte, Juan Carlos Monedero assegura que “Vallecas no ha de regalar-li que estan buscant avui els feixistes”. Per això el dirigent podemita fa una crida “que repiquin les campanes, que a les finestres sonin cançons antifeixistes, que no hi hagi ningú escoltant el discurs d’odi”. I rebla el seu missatge: “I demà anem tots a desinfectar el terra amb lleixiu”.

TUIT monedero lejia vox

L’acte de Vox ha estat objecte de controvèrsia fins i tot de caràcter administratiu. L’Ajuntament de Madrid ha denegat el permís a la formació ultra perquè no ha comunicat la petició d’ús de la via pública amb temps suficient. Ho van sol·licitar fa només dos dies, sense "l'antelació mínima necessària per a la seva tramitació i resolució en termini". El reglament municipal estableix que per a esdeveniments que suposin ocupació de la vía pública s'han de comunicar amb un mes d'antelació o, en cas d'urgència, almenys 15 dies.

En canvi, des del partit de Santiago Abascal recorden que tenen l’autorització de la delegació del govern espanyol a Madrid per a realitzar la seva performance. Així que l'extrema dreta exhibeix l'autorització i avisa: "Demà Vallecas es posarà dempeus per a recuperar la seva seguretat i la seva prosperitat".

TUIT vox vallecas