Junts per Catalunya detecta una “coordinació” entre el PSC i Esquerra Republicana per obstaculitzar que Carles Puigdemont es pugui presentar a les eleccions del 12 de maig. La defensa jurídica del president de la Generalitat a l’exili no veu cap problema amb el fet que el líder de Junts es presenti als comicis i fins i tot veu “factible” que estigui present a una sessió d’investidura que podria produir-se cap al mes de juny. Ara bé, denuncien que “Pere Aragonès i Pedro Sánchez han jugat amb el calendari, sabent que els jutges dilataran” l’aplicació de la llei d’amnistia. I detecten en el fracàs de les negociacions dels pressupostos “l’excusa” del cap de l’executiu català per avançar eleccions al Parlament. 

Sigui com sigui, les mateixes fonts no fixen encara de forma clara en el calendari quan podria Carles Puigdemont traspassar la frontera i trepitjar sòl català. Però des de Junts indiquen que, amb la llei d’amnistia a la mà, si s’aprova aquest dijous al Congrés i després es dilata durant dos mesos al Senat, Puigdemont pot estar present en una sessió d’investidura al Parlament el mes de juny. Dins del terreny de les hipòtesis, també podria ser que el mes de juliol el president de la Generalitat ja tingués les seves mesures cautelars aixecades. 

Des de Junts recorden que els jutges tenen "l'obligació" de complir la llei i, per tant, d'aixecar qualsevol mesura cautelar immediatament. I, en cas de tenir dubtes sobre la norma, plantejar qüestions d'inconstitucionalitat o prejudicials a Europa. No obstant això, la defensa de Puigdemont té dubtes sobre si els jutges espanyols picarien a la porta d'Europa, en tant que directament "no passarien el filtre d'admissió". Sigui com sigui, si els jutges són fidels a la seva hemeroteca de persecució a l'independentisme i no apliquen la norma, les mateixes fonts asseguren que "sempre hem tingut algun as a la màniga". 

Sobre ser candidat a les eleccions catalanes i també a les europees, la defensa jurídica del president a l'exili assegura que ambdues coses són compatibles. Ara bé, no es poden tenir alhora les dues actes. Preguntades aquestes mateixes fonts sobre la possibilitat que Carles Puigdemont tingui el DNI caducat, no expliquen quina és la seva situació, però asseguren que, en cas de tenir aquesta documentació caducada, no hi hauria problema perquè es presentés a eleccions. 

Eleccions a Catalunya el 12 de maig

Aquest dimecres, Pere Aragonès va convocar eleccions al Parlament pel 12 de maig després d'haver fracassat les seves negociacions amb els comuns per aprovar els pressupostos catalans. Això ja ha tingut conseqüències a Madrid: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va ordenar al seu equip renunciar als comptes estatals de 2024 i començar ja a treballar en els de 2025. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!