El govern espanyol reconeix a l'expedient de l'indult el líder d'ERC, Oriol Junqueras, la seva actitud en la "recerca de solucions dialogades per millorar la convivència a Catalunya" així com l'"abandonament públic de la via unilateral" que ha evidenciat en diverses ocasions, segons assenyala l'Executiu.

Així consta al document elaborat pel Ministeri de Justícia i que el Consell de Ministres ha estudiat aquest dimarts per concedir-li l'indult parcial per la seva condemna per sedició i malversació, a què ha tingut accés Europa Press.

"Ha experimentat una evolució"

En aquest text, el Govern valora que l'aposta de Junqueras "per la via del diàleg sembla en el dia d'avui decidida". "Segons es desprèn dels seus propis escrits i declaracions en mitjans, durant els tres anys i mig que porta complint condemna ha experimentat una evolució que li ha portat advocar pel diàleg i la negociació com a úniques vies possibles per a la consecució dels seus objectius polítics", assegura Justícia a l'expedient.

És més, el ministeri de Juan Carlos Campo destaca que "la literalitat de les seves paraules reflecteix una clara aposta per reconduir l'acció política independentista a les vies del diàleg i reconeix com a indesitjable qualsevol acció no pactada amb l'Estat".

L'Executiu assenyala que Junqueras va començar a donar proves de la seva evolució positiva en el judici del procés, quan en el seu al·legat final va defensar la necessitat de "tornar la qüestió al terreny de la política, de la bona política, d'on mai hauria d'haver sortit", i va acabar fent una crida al diàleg sobre la base que "parlar i escoltar és la base de tot enteniment".

En la mateixa línia fan referència a la carta oberta que va publicar a La Vanguardia el desembre de 2020, sota el títol 'Via àmplia per a la independència', a les declaracions que va realitzar en 2021 durant una sortida penitenciària, en què ja sí es va pronunciar "nítidament", segons el Govern, "sobre l'abandonament de la via unilateral i la necessitat d'entaular un ampli diàleg entre tots els actors implicats".

Encara més clares van ser, segons l'Executiu, les seves afirmacions en la carta 'Mirant a el futur' del passat 7 de juny, en la qual el Govern assenyala que ja sí que ha reconegut "el fracàs de la via unilateral".

Segons el Govern, l'evolució i les declaracions de líder d'ERC no han de ser només tingudes en compte "a l'hora de ponderar el penediment, el comportament o la bona disposició" de Junqueras com a criteris que li facin "personalment mereixedor de l'indult", sinó que també "aporten factors o indicis sobre la utilitat pública de la decisió, en la mesura que puguin afavorir objectivament la via del diàleg".

"Un dels principals actors polítics"

En aquest context s'emmarca la defensa que fa el Govern en el seu escrit del rol que juga Junqueras com "un dels principals actors polítics en l'escena catalana". "Aquesta posició és la que el va situar com un dels màxims responsables dels delictes comesos en ocasió del referèndum il·legal i posterior declaració d'independència, però també fan d'ell una persona clau per a la restauració de la convivència", assegura Justícia.

Prova d'això és que, després de la seva entrada a la presó, "hagi seguit obtenint importants suports com a candidat en diferents cites electorals", tal com recorda el Govern. "Com indubtable protagonista del conflicte i líder d'una de les principals formacions catalanes (concretament la que avui presideix la Generalitat de Catalunya), el seu pes en l'esdevenir de les relacions entre Espanya i Catalunya és indiscutible", destaca el Govern.

 

 

Imatge principal, Oriol Junqueras / ACN