La incertesa és total a Madrid davant del mecanisme enginyat per la Generalitat per a cobrir les multimilionàries fiances del Tribunal de Comptes. Per una banda, des de La Moncloa sostenen que no tenen prou informació com per a pronunciar-se al respecte, i que revisaran la norma per a veure si té encaix legal o no. I, per altra banda, des del propi Tribunal de Comptes tampoc no aclareixen si acceptaran aquesta solució que han trobat els serveis jurídics de la Generalitat. La fórmula escollida ha estat la creació d’un un Fons Complementari de Riscos que dependrà de la Generalitat i comptarà amb una dotació inicial de 10 milions d'euros, amb l'objectiu de "protegir tots els servidors públics" i fer front a les reclamacions judicials o administratives a treballadors públics i alts càrrecs.

Des de La Moncloa han seguit atentament la compareixença del conseller d’Economia, Jaume Giró, abans de sortir ells en roda de premsa. Fonts del govern espanyol assenyalen que ben bé no han entès el que havia anunciat el dirigent català, si es tracta de préstecs als afectats o bé d’avals, i quin paper juga l’Institut Català de Finances. Les mateixes fonts, això sí, admeten que la majoria de comunitats autònomes compten amb pòlisses per a cobrir les responsabilitats patrimonials d’alts càrrecs en l’exercici de les seves funcions.

Amb tots aquests interrogants damunt la taula, la ministra d’Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, ha explicat en roda de premsa que només han vist els titulars i que no coneixen en profunditat l’acord adoptat per la Generalitat. És per això que s’ha limitat a traslladar que, quan tinguin més detalls, faran arribar totes les consideracions. Ha volgut deixar clar, això sí, que “el govern d’Espanya vetllarà a Catalunya i totes les comunitats autònomes per la legalitat”. Però no ha anat més enllà d’aquestes consideracions genèriques, evitant entrar en el fons de la qüestió. Encara menys sobre si el Govern Aragonès incorreria en malversació, com denuncia la triple dreta.

Montero també ha aprofitat per a recordar, un dimarts més, que el Tribunal de Comptes és un òrgan constitucional però no judicial, que respecten totes les seves investigacions i que les seves decisions poden ser recorregudes davant la justícia. “És important que aquesta investigació com abans millor”, ha desitjat la dirigent socialista.

Per altra banda, fonts del Tribunal de Comptes han assenyalat a l’ACN que, a hores d’ara, no poden assegurar si s’acceptaran les fiances en el cas que provinguin del fons complementari de riscos creat per la Generalitat. No obstant això, aquest matí El Mundo recollia altres fonts de l’organisme que advertien que la Generalitat podrien cometre “frau de llei” avalant les 34 persones encausades per aquest procés.

El crim homòfob

L’altre assumpte que ha centrat bona part de les preguntes del Consell de Ministres ha estat el crim homòfob del Samuel, un jove gai de la Corunya apallissat fins a la mort al crit de maricón. El govern espanyol ha condemnat l’assassinat i ha volgut escenificar el seu rebuig a l’homofòbia. En aquest sentit, la portaveu María Jesús Montero ha lamentat que hi hagi organitzacions i persones que “promoguin aquesta mena de conductes” i discursos d’odi o, igualment greu, justifiquin o evitin la condemna d’aquesta mena d’agressions.