El govern espanyol, almenys el soci majoritari, manté certa omertà sobre els escàndols que esquitxen la Casa Reial. Aquest cop ha estat arran de la petició de regularització fiscal presentada pel rei emèrit Joan Carles I, fugit als Emirats Àrabs, i dels exmilitars que li envien cartes a Felip VI. Malgrat les veus que s’alcen des d’Unidas Podemos, la portaveu María Jesús Montero ha volgut tancar el debat. En primer lloc, ha rebutjat donar informació sobre la situació de “cap persona o empresa concreta”. En segon lloc, ha deixat clar que qui s’ha de pronunciar, si ho vol és, és La Zarzuela, no La Moncloa. Això sí, ha defensat que “tots els espanyols han de complir les seves obligacions”.

De fet, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu ha fet servir la mateixa resposta per a totes les preguntes sobre la Casa Reial. En primer lloc, sobre la regularització fiscal i situació de l’emèrit. En segon lloc, sobre si Joan Carles I hauria de desmarcar-se dels exmilitars que en xats i cartes al mateix monarca es pronuncien en termes colpistes. La resposta: que el govern espanyol no té res a dir, sinó que pertoca a la Casa Reial.

Pel que fa a la regularització fiscal, revelada per El País el Dia de la Constitució, María Jesús Montero ha deixat clar que, com a ministra d’Hisenda, “no pot parlar de cap contribuent” ni sobre “si hi ha investigacions en relació a cap persona o empresa concreta”. L’executiu simplement “respecta” i “col·labora” amb les instàncies judicials. A més, ha subratllat que es tracten de figures fiscals autonòmiques, no estatals. Només s’ha sortit lleugerament del guió per dir que “el govern continuarà treballant perquè tots els espanyols compleixin totes les seves obligacions fiscals, visquin on visquin”. D’aquesta manera, “combatran qualsevol forma d’elusió o frau”. A partir d’aquí, “poc més pot comentar” la ministra.

També ha estat preguntada sobre si el fill, el rei Felip VI, hauria de rebutjar públicament els exmilitars que li envien cartes en termes colpistes. I ha tingut les mateixes paraules: “No farem cap valoració” perquè no els pertoca. “Mai no hem entrat a donar consells públics. La Casa Reial té tots els arguments per a fer-ho, si vol fer-ho, però en cap moment influenciat pel Consell de Ministres”. Ha deixat que qualsevol valoració feta per un membre de l’executiu forma part de les “opinions particulars de cadascun dels ministres”. I ha tancat el debat: “No hem d’opinar perquè compet exclusivament a la Casa Reial”.

L’únic que ha dit de la qüestió és que el govern espanyol, a través de la ministra Margarita Robles, ja ha expressat “clarament” la seva opinió sobre el xat d’exmilitars. Ara la pilota no està a la seva teulada.