El PSOE va enviar emissaris per oferir solucions personals a Carles Puigdemont? El president exiliat així ho ha revelat i els socialistes no ho han negat. Tampoc no ho ha fet el govern espanyol. Això sí, ha volgut allunyar qualsevol escenari de mà allargada a l'exmandatari. Fins i tot la portaveu de l’executiu central, Isabel Rodríguez, ha evitat referir-s’hi pel seu nom i l’ha anomenat “aquest senyor que es troba fugit del nostre país”. I tot seguit ha deixat la posició “clara i rotunda” de la Moncloa: “Aquest senyor ha de venir a Espanya per complir amb la justícia, per a retre-hi comptes”.

Aquest diumenge, amb motiu del cinquè aniversari del seu exili, el president Carles Puigdemont va revelar que emissaris del PSOE li van proposar passar pel Tribunal Suprem a canvi d'un indult o de modificar el delicte de sedició, però va deixar clar que no va acceptar aquesta “solució personal” perquè “seria una renúncia política”. Aquest dilluns, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Isabel Rodríguez ha desautoritzat el president. I ho ha aprofitat per a carregar contra l’oposició: “No és acceptable que el PP utilitzi el senyor Puigdemont com a argument d’autoritat, com a nova excusa”. I ha comparat l'expresident amb els populars: "Un i altre van posar en risc l'ordre constitucional".

 

La remor de fons continua sent la possible reforma del delicte de sedició al Codi Penal, que el PP ha fet servir per a trencar les negociacions amb la Moncloa per a renovar el Consell General del Poder Judicial. En aquest punt, des del govern espanyol deixen clar que no és res nou, que ve de lluny. “No ha canviat res. No hi ha novetat. El govern té un compromís manifestat al discurs d’investidura per a homologar-nos a la resta d’ordenaments jurídics del nostre entorn”, ha defensat Isabel Rodríguez en diferents preguntes al respecte. I ha carregat contra el PP, que “la setmana passada deia que eren coses diferents” (sedició i CGPJ) i avui ho utilitza com a “excusa” per a bloquejar la renovació institucional. No ha entrat ni en els detalls de la hipotètica reforma ni en els terminis previstos.

“No es pot jugar ni al parxís amb Feijóo”

Bona part de la roda de premsa d’aquest dilluns ha servit per a collar Alberto Núñez Feijóo, de qui Isabel Rodríguez n’ha dit de tot per aquest bloqueig que ja fa quatre anys que dura. “Fa set mesos ens van dir que venia algú nou a liderar el PP. Feijóo no lidera res; obeeix els més ultres del seu partit i d’aquest país”, ha criticat la portaveu monclovita, que l’ha comparat amb el seu predecessor: “Per a insultar, bloquejar i incomplir la Constitució, ja teníem Pablo Casado”. Ha acusat els populars d’estar “en rebel·lia constitucional” i ha intentat una metàfora: “Amb Feijóo no es pot jugar ni al parxís perquè no respecta les regles de joc”.

Malgrat que des d'Unidas Podemos plantegen rebaixar les majories per a superar el bloqueig a la renovació del CGPJ, des de la Moncloa no volen avançar escenaris. Preguntada i repreguntada sobre la qüestió, Isabel Rodríguez s'ha limitat a dir que el govern espanyol "complirà amb la Constitució".