En aquests moments, en les seves hores més baixes, la monarquia ha trobat el millor guardaespatlles: el PSOE. Aquest dimarts, una setmana després de la regularització de l’emèrit, al Palau de La Moncloa només han comparegut ministres socialistes. I tots dos, tant María Jesús Montero com Juan Carlos Campo, han tancat files amb la institució de la monarquia parlamentària. Els membres de Podemos, que han qüestionat la Casa Reial, ho han seguit des de la televisió. El ministre de Justícia els ha avisat que no es fan així les coses: “Pot ser tocar una peça i enderrocar-se tot”, en referència al sistema del 78.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i malgrat tots els escàndols, Juan Carlos Campo ha insistit a demanar “prudència i tranquil·litat” i a “diferenciar conductes de persones de les institucions”. En aquest sentit, el titular de Justícia ha avisat que “aquesta monarquia parlamentària sustenta la resta de l’Estat”, i que no és bo “jugar amb la idea” d’un canvi de model d’Estat. “El model d'Estat és un arc de volta, i si es treu una peça, pot caure tot”, ha assegurat. Per això ha demanat “no disparar sense tenir molt clar” el terreny. I ha recordat que la Constitució ja preveu mecanismes per a la seva reforma.

En els mateixos termes s’ha pronunciat María Jesús Montero, que s’ha referit a les mateixes paraules de Pedro Sánchez defensant la Constitució “del primer a l’últim dels seus articles”. La portaveu del govern espanyol ha garantit que l’executiu “salvaguardarà” totes les institucions. En aquesta línia, ha reiterat que “tenim un cap d’estat contemporani”, que “s’interessa, visita i coneix la pluralitat de l’estat espanyol”. També ha destacat que té un “compromís rotund amb l’exemplaritat”. Per això “no hi ha cap dubte sobre quina és la valoració de l’executiu”. S'ha "reservat" la seva opinió sobre el vídeo de Podemos comparant els Borbons amb la sèrie Narcos. Tampoc no ha opinat sobre una hipotètica tornada de l'emèrit a Espanya per Nadal.

Preguntada per la comissió d’investigació sobre l’emèrit, que la Mesa del Congrés ha tombat hores abans per cinquè cop, Montero s’ha limitat a dir que “Unidas Podemos té la seva posició i el PSOE la seva”. La del PSOE: votar-hi en contra perquè el Congrés no pot investigar el monarca fugit als Emirats Àrabs.

Tombada per cinquè cop

Els fets es van esdevenint, i Joan Carles I va regularitzant diners que havia defraudat, però les coses no canvien al Congrés dels Diputats. Aquest dimarts, la Mesa de la cambra baixa ha tornat a tombar la petició d'una comissió d'investigació sobre els tripijocs del rei emèrit, avui fugit als Emirats Àrabs. Comptava, com els altres cops, amb l'informe en contra dels serveis jurídics del Parlament. I la pinça del PSOE, el PP i Vox ha tornat a rebutjar-ne l'admissió a tràmit. Un cop més també, Unidas Podemos, un dels impulsors, s'ha tornat a quedar sol votant-hi a favor.