El Tribunal Suprem ha deixat fora de la taula de diàleg el principal interlocutor de la part catalana: el president Quim Torra. Per al govern espanyol, doncs, ja és definitiu. Després de ratificar-se la condemna per desobediència, fonts de l’executiu expressen el mateix que en les últimes hores i dies: que acaten allò que ha resolt l'alt tribunal. “Respecte a les decisions judicials”, es limiten a assenyalar. El PSOE ha fet un pas més i ha reclamat a Torra que convoqui eleccions abans que s’executi la inhabilitació, ja que ha deixat de ser un interlocutor vàlid.

Preguntada sobre si el president Quim Torra continua sent un interlocutor vàlid en el diàleg entre l’Estat i la Generalitat, Cristina Narbona ha estat clara: “Està inhabilitat per a continuar exercint les funcions”. La presidenta del PSOE ha quedat a l’expectativa de la resposta de Torra, però ha defensat que “qualsevol diàleg entre dues administracions ha dur-se a terme entre persones capacitades per a desenvolupar aquest diàleg”.

Per al PSOE Torra està inhabilitat menys per una cosa: convocar eleccions. La dirigent socialista li ha reclamat que faci ús d’aquesta facultat abans que s’executi la inhabilitació. “Com abans siguin, millor serà per al conjunt de la ciutadania a Catalunya”, ha justificat en aquest sentit.

Aquesta inhabilitació obre un nou temps per a Catalunya”, ha sostingut Cristina Narbona, que ha insistit que “ha de produir-se com abans millor la convocatòria d’eleccions autonòmiques per a superar la situació de bloqueig” de la política catalana. Ha subratllat que aquesta facultat encara correspon al president Torra. “Esperem i confiem que així sigui, i que no prorrogui de forma injustificada una situació de govern en funcions”, ha afegit. Per això, ha conclòs al respecte, “ha d’acceptar la realitat”.

La presidenta del PSOE ha volgut deixar clar que aquest fet “no canvia la disposició al diàleg del govern de coalició”, perquè “els socialistes creiem que el diàleg és absolutament imprescindible”. Per a reunir la taula de diàleg, però, cal que també “l’altra part estigui disposada a dialogar”.

Asens ho veu "absurd"

L'única reacció d'Unidas Podemos fins ara ha estat del president del grup al Congrés, Jaume Asens, que en una piulada ha denunciat que "la inhabilitació de Torra per una pancarta és probablement el cas més absurd que hem vist en tota l’etapa de judicialització". En aquest sentit, ha assegurat que es tracta d'una "sentència injusta més d’un poder judicial segrestat per la dreta que, de cap manera, ens ha de desviar del camí de la política".