Silenci administratiu. El ministeri de Presidència, encapçalat per Félix Bolaños, ha evitat revelar cap detall de la taula de diàleg entre el govern espanyol i Esquerra Republicana tal com li requeria una resolució del Consell de Transparència i Bon Govern a petició d'una ciutadana. Així, s'ha acabat el termini de deu dies hàbils que aquest òrgan els va donar a partir del 4 de novembre de 2022 per facilitar informació com els noms dels integrants actuals d'aquesta taula bilateral de diàleg, la relació de reunions convocades, realitzades o pendents de realitzar, els acords adoptats en aquest fòrum i també "els informes, manifestos o pronunciaments polítics o jurídics adoptats en aquesta taula o a l'empara d'aquesta". A més, els requeria remetre'ls una còpia de la resposta per assegurar el compliment. Actualment, l'apartat de 'Compliment' del portal de Transparència indica que el cas estava "en tràmit" en la darrera actualització el 7 de novembre, pocs dies després de la resolució, i que a 18 de gener encara no s'ha actualitzat. Si la Moncloa ignora finalment la resolució, la ciutadana té dos mesos per elevar-ho als jutjats contenciosos administratius de Madrid

La Moncloa titlla la taula de diàleg de "fòrum informal"

Per la seva part, el govern espanyol va tractar de justificar l'opacitat de les negociacions tot restant-li importància a la taula. En la resolució publicada per Transparència, inclouen la resposta que el ministeri de Presidència va fer a la petició d'informació de la ciutadana: "la denominada 'Taula bilateral de diàleg, negociació i acord per a la resolució del conflicte polític' no és un òrgan de cooperació interadministrativa, sinó un fòrum informal de diàleg entre tots dos governs, la informació obrant és la que s'ha fet pública a través del portal d'internet", van al·legar. Però en l'exposició dels fonaments de dret, el president del Consell de Transparència, José Luis Rodríguez Álvarez, ja va posar en dubte que la informació publicada des de La Moncloa "sigui l'única que obri en poder de l'òrgan requerit".

En la seva resolució, va exigir a l'executiu de Pedro Sánchez que facilités els noms dels integrants actuals d'aquesta taula bilateral de diàleg, la relació de reunions convocades i realitzades, o pendents de realitzar, els acords adoptats en aquest fòrum i també "els informes, manifestos o pronunciaments polítics o jurídics adoptats en aquesta taula o a l'empara d'aquesta". Per al Consell de Transparència, ha d'atendre's la petició d'aquesta documentació en entendre "que es tracta d'informació que està en poder del subjecte obligat i que ha estat proporcionada únicament de manera parcial sense la corresponent actualització", després que la taula es tornés a reunir amb el president Pere Aragonès ja al capdavant del govern català.